Novi napad fašista na studentske aktiviste[3 min. za čitanje]

U sredu 11. januara oko 15h na uglu Carice Milice i Obilićevog venca u Beogradu, trojica neonacista napala su našeg člana i studenta Filozofskog fakulteta Matiju Medenicu. Jedan od njih, isti onaj koji ga je 6. decembra na Filozofskom fakultetu napao nožem, ovoga puta je upotrebio bokser, nanevši mu ozlede glave.

Ovo je poslednji u nizu napada na studentkinje i studente koji su blokirali Filozofski fakultet zahtevajući niže školarine. Najnovijem događaju prethodila su čak četiri napada na učesnike/ce blokade, pri kojima su korišćene kamenice, baklje, pajseri. U pretposledenjem napadu, koji se odigrao 6. decembra u amfiteatru 101 na Filozofskom fakultetu, Matija je bio napadnut nožem!

Izjave predstavnika države – rektora BU Branka Kovačevića – da studentski protest treba prekinuti „milom ili silom”, ili pak, da iza blokade stoji Marks21, bile su direktan mamac za nacifašističke bandite. Takođe, upad privatnog obezbeđenja po nalogu Uprave Filozofskog fakulteta, kao i pretnje krivičnim i disciplinskim sankcijama – usmerene, između ostalih, i protiv Matije – samo su dodatno okuražile fašiste da pod plaštom državne represije sprovode teror.

Ono što je još značajno, jeste da Uprava Filozofskog fakulteta i dalje od javnosti prikriva snimke napadača koje su sigurnosne kamere zabeležile 6. decembra – jer su se na meti napada našli oni koje i sama Uprava napada. Zbog toga Uprava Filozofskog fakulteta snosi odgovornost i za ovaj napad, iako se nije desio na samom fakultetu – objavljivanje snimaka učinilo bi prepoznavanje fašista lakšim i slomilo bi njihovo rastuće samopouzdanje.

Napominjemo da nijedan od napada nije bio na ličnoj osnovi: fašistički blogovi i sajtovi etiketirali su blokadere kao „pseudo-studentsko smeće” i kao „crvene uzurpatore”. Neki su čak objavljivali imena učesnika/ca blokade, pokazujući da mogu da obave posao podjednako dobro kao i BIA ili Uprava fakulteta.

Integracije u neoliberalni kapitalizam donele su nam ekonomsku propast i mladima otele perspektivu. Otpor koji dolazi odozdo i koji nije pod kontrolom vladajuće klase neminovno se susreće sa represijom – tako je sa studentskim, radničkim i seljačkim borbama, kao i sa borbama za prava manjina. Prošle godine država je zabranila Prajd, maltretirala učesnike praktično svih štrajkova, branila malinarima prilaz Beogradu i onda, krajem godine, otvoreno klevetala i šikanirala studente.

U pokušaju da zloupotrebi levicu da bi podelila studentski pokret država je ohrabrila fašiste da napadaju „crvenu gamad”. Eto kako postojanje snažne volje vlasti da obrazovanje treba biti slabo dostupna roba koja se skupo plaća, otvara vrata proboju ekstremne desnice, a potom se poput Uprave Filozofskog, svojski trudi da ne primećuje posledice sopstvenih postupaka.

Zato je iluzorno oslanjati se na državne organe da „ukinu” fašiste i fašizam. Napadi su sve smeliji i sve učestaliji: nad Romima, LGBT osobama, studentima, pa čak i nad partizanskim prvoborcima – pre tačno mesec dana na ulici je napadnut devedesetdvogodišnji Jovo Kapičić. Moramo organizovati sopstvenu odbranu.

Solidarnost zato učestvuje u pokretanju kampanje „Pravo na protest”, kojoj je cilj stvaranje zaštite od državnog nasilja, ali i od njenih vernih pasa – desničarskih batinaša.

Zahtevamo ostavku Uprave Filozofskog fakulteta i odustajanje od krivičnih i disciplinskih postupaka!

Zahtevamo javnost snimaka fašista koji napadaju naše drugarice i drugove!

Pozivamo sve na udruživanje sa ciljem odbrane prava na protest!