Ulaz u novosadski Društveni centar

Saopštenje povodom policijskog nasilja u novosadskom Društvenom centru: stop državnoj represiji![1 min. za čitanje]

Novosadska policija zajedno sa pripadnicima vojne policije upala je 13. januara u novosadski Društveni centar, smešten u kasarni „Dr. Arčibald Rajs”. Ona je isterala aktiviste, izbacila stvari i izvršila popis lica i predmeta.

Da podsetimo, aktivisti i umetnici okupljeni u inicijativi za Duštveni centar su ulaskom u objekte kasarne „Dr. Arčibald Rajs” 22. Decembra 2011. pokušali  da ukažu na hroničan nedostatak javnih objekata, ali i na to kako se vlast odnosi prema narodnoj imovini. Po Master planu iz 2006. godine taj objekat nije neophodan za funkcionisanje Vojske Srbije, samim tim objekat je napušten.

Kasarna „Arčibald Rajs” je namenjana za prodaju već nekoliko godina, a gradske i pokrajinske strukture do danas nisu pokazivale nikakvu posebnu želju za ovaj objekat.

Iako je Ministarstvo odbrane navelo da je kasarna „Dr. Arčibald Rajs” izuzeta iz nadležnosti Vojske Srbije, to vojsku nije sprečilo da izvrši upad.

Državna represija, u kontekstu poziva ekstremne desnice da se aktivisti izbace iz bivše kasarne, jača mračne snage šovinizma i dokazuje još jednom da su vlasti neprijatelj naroda.

U situaciji sve dublje državne represije protiv svakog socijalnog zahteva i kritičnog glasa u zemlji, ovaj slučaj je samo poslednji u nizu skorijih događaja koji dokazuje da je nužno pokretanje i razvijanje širom zemlje kampanje „Pravo na protest“.

Nemoguće je podstaći društveno blagostanje, slobodu i kreativnost bez odlučnog obračunavanja sa represivnom državnom politikom.

Zato najoštrije osuđujemo policijsku akciju protiv Društvenog centra i izražavamo punu solidarnost sa žrtvama policijskog nasilja. Zahtevemo da se objekat ponovo stavi na raspologanje naroda uz pomoć javnog novca.

Pozivamo sve na udruživanje sa ciljem odbrane prava na protest!