Pobunom do oslobođenja – za slobodu svih političkih zatvorenika![3 min. za čitanje]

Jučerašnji protest ispred Centralnog zatvora u Beogradu izvršio je dovoljan pritisak da desetorica demonstranata koji su zatvoreni zbog učešća u protestima protiv vlasti danas budu pušteni na slobodu. Među njima je i aktivista Združene akcije Krov nad glavom Mario Marković – a nedugo nakon današnjeg protesta dobili smo vest da je pušten i aktivista Združene akcije i inicijative Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada, Igor Šljapić. Nećemo stati sve dok i poslednji politički zatvorenik ne bude oslobođen! Sledeći skup je u četvrtak u podne ispred Vlade Srbije, tokom trajanja sednice.

Danas smo se ponovo okupili ispred Centralnog zatvora, ovoga puta na njegovoj izlaznoj kapiji, u približno istom broju kao juče – stotinak demonstrantkinja i demonstranata. Kako nam je ovo drugi skup zaredom, danas smo bili i organizovaniji – govorile su drugarice i drugovi u ime Združene akcije Krov nad glavom i inicijative Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada, a naš aktivista Srđan Atanasovski je, kao predstavnik akademske zajednice, održao odličan govor o njihovom pismu podrške zatvorenima i potrebi za oslobađanjem svih političkih zatvorenika. Obratio nam se i drug uhapšenog Igora Šljapića (koji je u međuvremenu, zahvaljujući brzo organizovanom i snažnom pritisku odozdo, pušten na slobodu), kao i sestra čoveka koji je šest meseci, bez suđenja, proveo u pritvoru, u kom je na kraju, pod nikad razjašnjenim okolnostima, umro.

Borbeni protest je pak završen sramnim ponašanjem prisutnih predstavnika Demokratske stranke, na čelu sa Zoranom Lutovcem. Naime, Lutovac je medijima najavio da će u 18 časova ispred Centralnog zatvora održati konferenciju za štampu. Nas je pitao da li je u redu da nakon govora stane sa strane i održi konferenciju, a da mi zauzvrat ne vičemo i ne pevamo za to vreme. Pristali smo na to, posebno imajući u vidu sklonost medija da hiperbolizuju sukobljavanja različitih političkih opcija na licu mesta.

Lutovac se, međutim, po okončanju naših govora prebacio u poznati modus političkih lažova iz redova DS-a, kriminalne organizacije koja je nakon 2000. godine opustošila ovu zemlju i ostavila nas u rukama SNS-a. Prvo je pokušao da prevari našu drugaricu koja je vodila skup da je dogovor da mu damo megafon, a nakon što mu to nije pošlo za rukom, samo je stao u centar i počeo da drži govor za kamere (doduše, toliko dosadan govor da su i kamere verovatno poželele da im iscure baterije).

Budući da su predstavnici Demokratske stranke prekršili dogovor, i mi smo se dali u skandiranje, pevanje i dobošarenje, što je dovelo i do pretnji i fizičkog kontakta između (po svemu sudeći) privatnog obezbeđenja Lutovca i našeg druga za dobošem. Mi niti smo došli ispred Centralnog zatvora da se slikamo za medije, niti će nas izlizani lopovi iz DS-a vući za nos i tretirati nas i naše zatvorene drugove kao statiste, dok se oni sami batrgaju u blatu i bore za gram relevantnosti – pritom nikako ne doprinoseći borbi koja se vodi.

Ako i vi želite da se borite s nama, pridružite nam se ispred Vlade u četvrtak.

PUSTITE IH SVE!