Stop hapšenjima – sloboda za političke zatvorenike![2 min. za čitanje]

Iživljavanje policije u proteklim danima doseglo je sasvim novi nivo. Među onima koji su bez ikakvog osnovna protivpravno lišeni slobode nalaze se i naši saborci Vladimir Mentus, Mario Marković i Igor Šljapić, aktivisti Združene akcije.

Naši drugovi, kao i mnogi drugi građani koji su nenasilno protestovali u noći između 11. i 12. jula, privedeni su, a zatim su, bez mogućnosti da stupe u kontakt sa advokatima, u prisustvu samo policijaca koji su ih priveli, izvedeni pred sudiju i osuđeni po kratkom postupku – zatvoreni su na 30 dana.

Iživljavanje policije – batinama, privođenjima, nameštenim suđenjima po kratkom postupku – jasno pokazuje koji je Vučićev cilj. Policijska brutalnost i masovna hapšenja su pokazna vežba za sve buduće nemire. S obzirom na to da se, nakon katastrofalnog upravljanja kovid-krizom, očekuju recesija i masovna otpuštanja, policija i režim sada uče kako da zaustave masovna okupljanja i masovne pobune. Međutim, ovaj nivo represije nije došao niotkuda.

Sve je počelo uvođenjem epidemiološki neopravdanih mera – vanrednog stanja i policijskog časa – kada su prve žrtve pokušaja ojačavanja moći vladajuće stranke bili ljudi koji nisu dobili rešenje o samoizolaciji, ali su promptno osuđivani na zatvorske kazne. Činjenica da se novac iz budžeta konstantno ulaže u policiju (a i u hram Sv. Save), a ne u zdravstvo, jasno ukazuje gde leži lojalnost vladajuće stranke. Vanredno stanje i policijski čas dali su vetar u leđa policijskim snagama, koje se sada nemilosrdno iživljavaju nad neposlušnima.

Vlast sada sprovodi otvoreno kršenje i urušavanje naših građanskih i ljudskih prava. U takvom kontekstu, kada vlast ima volju da proizvodi politički motivisana hapšenja, a policija ima ogromnu moć, jasno je koliko je ovo kritičan trenutak za levicu. Nakon što su naši saborci, koji iza sebe imaju na desetine sprečenih iseljenja i odbranjenih domova, zajedno sa mnogim drugim ljudima koji su nenasilno protestovali pretučeni i zatvoreni na 30 dana, kristalno je jasno da moramo učiniti sve da zaustavimo policijsku brutalnost i državnu represiju.

Bez otpora, kao što nam je kovid kriza nedvosmisleno pokazala, život i organizovanje mogu postajati osetno teži iz dana u dan. Na nezapamćen nivo policijskog nasilja i očiglednog plana države da u korenu saseče svaki vid demokratskog otpora levica mora da odgovori beskompromisnom solidarnošću i jedinstvom.

Zato se danas u 17h pridružujemo protestu Združene akcije Krov nad glavom ispred Centralnog zatvora da zahtevamo slobodu za naše drugove i sve političke zatvorenike!

Solidarnost je naša snaga!