Novac u zdravstvo, ne u policiju![2 min. za čitanje]

Na protestima ispred Skupštine Srbije, u petak 8. jula, na poziv naše organizacije, učestvovao je i blok od više desetina levičarki i levičara uključujući i članove i članice iniciative Zaustavimo iseljavanje studenata iz Studentskog grada. Iako su pojedinci na levici prisutni na protestima od prvog dana, snažno prisustvo organizovanih i jasno profilisanih desničarskih grupa onemogućili su isticanje parola koje bi u prvi plan stavili socijalne zahteve.

Parole iza kojih su juče stajali levičari bile su „Novac u zdravstvo, ne u policiju“ i „Radni narod ustaje, policija ubija!“. Ulazak ovih parola među protestante propraćen je aplauzom okupljenih, ali je brzo izazvao i reakciju desničara, sa kojima smo ušli u verbalni sukob. U toku ovog sukoba mogli smo čuti da korona virus ne postoji i slične izjave iz dijapazona teorija zavera.

Naš blok nastavio je da učestvuje u  višečasovnim demonstracijama, pridružujći se opštim zahtevima za ostavke i odgovornost državnih funkcionera, pre svega predsednika Aleksandra Vučića, ali i nastavljajući da ističe svoje zahteve, koji se tiču policijske brutalnosti i stanja u zdravstvenom sistemu. Protest je faktički završen orkestriranim izazivanjem nereda od strane policije i grupa ekstremista, koje je zajedno sa nama osudila većina okupljenih demonstranata, a nakon čega smo bili svedoci još jednog čina policijske brutalnosti.

Građani i građanke Srbije izašli su na ulice nezadovoljni načinom na koji se vlast nosi sa zdravstvenom i ekonomskom krizom i epidemijom koronavirusa, a pre svega protiveći se zavođenju represivnih mera poput višednevnog policjskog časa. Teme koje organizovane grupe desničara nameću na ovim protestima – status pregovora sa Kosovom, odnosi sa Crnom Gorom, ali i mračnjačke i antinaučne teorije zavere, uključujući poricanje postojanja novog koronavirusa – nemaju nikakve veze sa trenutnim položajem običnog čoveka u našem društvu i sasvim izvesno će dovesti do toga da masa ljudi više neće izlaziti na ove proteste. Na kraju krajeva, poslednjih nedelja skoro svako od nas zna barem jednu osobu koja je hospitalizovana i bolesna od Kovida 19.

Mi na ove proteste ne izlazimo jer „ne verujemo u virus“, već zato što zahtevamo drugačiji pristup rešavanju krize koju on otvara, pristup koji će staviti živote pre profita, zdravstvo pre policije. Svi koji su ozbiljni u nameri da sruše Vučićevu vlast moraju se, stoga, boriti i protiv desničarskog smera u kome se kreću protesti u Beogradu, a koji će nužno voditi njegovom brzom odumiranju. Međutim, ovo ne može promeniti mala grupa organizovanih levičara. Odgovornost je na svim političkim organizacijama sa levice, ali i na sindikatima i lokalnim društvenim pokretima, da se udruže i nezadovoljnim masama ponude alternativu.