U jedinstveni blok za naše zdravstvo![2 min. za čitanje]

Na današnjem protestu protiv državne represije i ugrožavanja našeg zdravlja stajemo u blok koji će u prvi plan istaći borbu za socijalne zahteve. Pridružite nam se!

POLICIJSKI ČAS JE REPRESIVNA, NE EPIDEMIOLOŠKA MERA!

Vlast nas je skoro četiri meseca lagala o stvarnom broju obolelih i umrlih od koronavirusa.

Uprkos neustavnom proglašenju vanrednog stanja i uvođenju višednevnih policijskih časova od marta, Srbija je i u prvom naletu bila među najteže pogođenim zemljama Balkana. Dvadeset godina privatizacije i štednje načinilo je naš zdravstveni sistem nespremnim da se nosi sa ovakvom krizom, a glavno mesto širenja zaraze – radna mesta sa velikim brojem ljudi, poput fabričkih hala, ostala su otvorena čak i kad su kršila preporuke kriznog štaba. Potom su ponovo slagali da je epidemija iza nas.

Nakon što je dopustila da u Novom Pazaru, Tutinu, Užicu, Beogradu i drugim gradovima epidemija eksplodira, vlast ponovo najavljuje policijske časove i kažnjava nas za sopstvene propuste i neodgovornost oduzimanjem slobode, umesto da ojača sistem zdravstva koji je pred kolapsom.

STOP DRŽAVNOJ REPRESIJI!
SAMO JAKO ZDRAVSTVO ČUVA NAŠE ZDRAVLJE!

ZAHTEVAMO:

1. Da vlast odustane od uvođenja policijskog časa tokom trajanja epidemije;

2. Istinito i slobodno informisanje o stvarnim razmerama i posledicama zaraze koronavirusom uz demokratski nadzor;

3. Krivičnu odgovornost onih koji su dali naredbu za policijsku brutalnost na protestima 7. i 8. jula 2020. i momentalno puštanje na slobodu svih uhapšenih tokom njih;

4. Preusmeravanje sredstava u zdravstvo za besplatne i svima dostupne PCR testove, zaštitnu opremu zdravstvenim i drugim esencijalnim radnicima i radnicama, te kako bi se proširili kapaciteti zdravstva kupovinom nove opreme i zapošljavanjem na neodređeno novog osoblja;

5. Stavljanje kapaciteta privatnih zdravstvenih ustanova pod javnu kontrolu tokom epidemije;

6. Hitno privremeno zatvaranje svih neesencijalnih radnih mesta uz finansijsku ispomoć zaposlenima.

Država je pokazala neverovatnu brzinu i koordinisanost na nacionalnom nivou kada je potrebno ugrožavati zdravlje i živote ljudi policijskom represijom, a neverovatnu tromost i nezainteresovanost da pomogne da se ugroženi životi zaraženih spasu. Ona ne služi nama, već isključivo samoj sebi: održavanju moćnika, lažova i eksploatatora na vlasti.

DOLE POLICIJA! SVI U BORBU ZA ZDRAVSTVO!