Podrška štrajku brodogradilišta u Hrvatskoj[2 min. za čitanje]

Juče, 22. avgusta, otpočeli su štrajkovi u brodogradilištu Treći maj u Rijeci i Uljanik u Puli, a najavljuje se štrajk i u Brodotrogiru u Trogiru. Iako su neposredan povod štrajku neisplaćene plate, radnicama i radnicima širom Balkana, pa tako i u Hrvatskoj, nije potrebno objašnjavati da su stvarni uzrok privatizacije, sistematsko uništavanje industrije i urušavanje materijalnog položaja radništva. U istom ili sličnom položaju nalaze se bivši radnici i radnice Fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci, čija fabrika je početkom godine oterana u stečaj, fabrike Zastava oružje u Kragujevcu, čiji štrajk je ovog leta prekinut zastrašivanjem, i mnogih drugih fabrika širom Balkana.

Takozvani stručnjaci i ekonomisti, a zapravo glasnogovornici krupnog kapitala, u Hrvatskoj već godinama vode kampanju protiv brodogradnje kao industrijske grane, ističući njenu navodnu neprofitabilnost i upućujući savete da se privredni rast sprovodi preko uslužnih delatnosti. Zahvaljujući njima, slušamo priče u kojima radnici u brodogradilištima ne doprinose bogatstvu društva i bivaju označeni kao paraziti. Jedino čemu ove vešto proizvedene „računice“ mogu posvedočiti jeste da su neoliberalni ekonomski modeli, koji sagledavaju samo marginalne troškove i ne posmatraju čitavo društvo kao dinamički sistem, odavno zreli za kantu za otpatke.

Uništavanje brodogradilišta nije, međutim, samo proizvod nečije gluposti, ono je i smišljena politička taktika da se ukine sloj radništva koji je dobro organizovan, ima izgrađenu sindikalnu svest i spreman je da se bori za svoja prava u većoj meri nego razbijena i atomizovana prekarna radna snaga (na primer u ugostiteljskom sektoru), što je svakako jedan od strateških ciljeva međunarodnog i hrvatskog kapitala.

Pobede koje budu izborili radnice i radnici hrvatskih brodogradilišta biće pobede celog radnog naroda Hrvatske. Međutim, hrabrost i odlučnost ne mogu doći samo iz brodogradilišta. Marks21 daje punu podršku radnicima Uljanika, Trećeg maja i Brodotrogira. Pozivamo sve u Hrvatskoj i u regionu koji žele da se izbore za bolje društvo da podrže ovu borbu, kažu NE sprezi kapitala i vlastodržaca, te da se organizuju i doprinesu borbenosti štrajkača i izgradnji radničkog pokreta na Balkanu!

Solidarnost je naša snaga!