Štrajk oružara počeo je u sredu. FOTO: Sindikalna organizacija Zastava oružje, Facebook

Poziv prosvetarima na štrajk solidarnosti s oružarima[2 min. za čitanje]

Četiri sindikalne organizacije Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) opštine Bajina Bašta stale su danas iza inicijative našeg i njihovog člana, Vladimira Jevtića, koji svoje koleginice i kolege iz prosvete poziva na štrajk solidarnosti sa aktuelnom borbom oružara da sačuvaju svoje preduzeće i radna mesta od predstojeće privatizacije. Pismo, koje prenosimo u celosti, prosleđeno je predsedništvu USPRS.

Poštovani,

Obraćam vam se u ime četiri sindikalne organizacije USPRS sa teritorije opštine Bajina Bašta sa zahtevom da naš sindikat izrazi solidarnost sa radnicima „Zastava oružje“ koji su potpuno obustavili rad i stupili u generalni štrajk, protiveći se najavljenoj privatizaciji fabrike i takođe najavljenom smanjenju plata.

Iako na prvi pogled prosvetari i oružari nemaju mnogo toga zajedničkog, zajednički im je položaj ponižene i omalovažene radne snage kod države poslodavca, kojoj se svakodnevno preti daljim urušavanjem ionako urušenog socijalnog i materijalnog položaja. Maćehinski odnos države zajednički je imenitelj za sve one koji rade u javnom sektoru, izuzev partijskih nameštenika sa sumnjivim kvalifikacijama, dovedenih mimo očiju javnosti i pravila koja nalažu propisi vezani za raspisivanje konkursa.

Pojedinačni izolovani protesti pojedinih sektora i to najčešće u poslednjem trenutku, kad ih je država u smanjivanju socijalnih prava dovela već pred svršen čin, do sada nije dovela do rezultata i tome smo mi prosvetari možda i najbolji svedoci. Mi zaposleni u prosveti, ako želimo da budemo savest ovoga društva, neka vrsta avangarde, koja je u stanju da promišlja stvari i procese i predvodi društvena kretanja, nemamo pravo da sedimo skrštenih ruku i očekujemo milost vlastodržaca, pošto te milosti neće biti!

Conditio sine qua non iole uspešnog otpora gušenju radnih i socijalnih prava svakako jeste umrežavanje i povezivanje različitih sindikalnih organizacija, pokreta i inicijativa u svim oblastima društva (javni i privatni sektor, studentski pokreti, poljoprivednici, manjine…), te međusobna podrška svim opravdanim zahtevima i protestima protiv urušavanja materijalnog i socijalnog položaja radnih ljudi. Verujem da  članovi USPRS poseduju jako razvijen osećaj solidarnosti sa drugim potlačenima i poniženima, te da su svesni potrebe stvaranja najšireg mogućeg fronta u borbi za osnovna ljudska prava i vrednosti, za jednakost i solidarnost sa svim ugroženima, te za život dostojan čoveka u ovoj zemlji!

Bajina Bašta, 24.05.2018.

Vladimir Jevtić, dipl. istoričar

U ime,

USPRS Gimnazije Bajina Bašta

USPRS Tehničke škole Bajina Bašta

USPRS OŠ „Sveti Sava“ Bajina Bašta

USPRS OŠ „Dušan Jerković“ Kostojevići