S prethodnog protesta oružara u Beogradu. FOTO: Sindikalna organizacija Zastava oružje.

Prekinut štrajk oružara – šta dalje?[3 min. za čitanje]

Upravo smo dobili informaciju da je štrajk u kragujevačkoj fabrici „Zastava oružje“ prekinut zbog opadanja podrške štrajkačkom odboru usled manipulacija i zastrašivanja od strane fabričke uprave. Uprkos nešto zapaženijoj solidarnosti sa ovim velikim i važnim štrajkom, za sada deluje da je država uspela da ovu borbu izgura na tanak led.

Kako nam iz fabrike javljaju, uprava je tokom vikenda u pogonskim salama postavila kamere, stvarajući time dodatni pritisak na radnike i radnice. Ova manipulacija usledila je nakon što je Vlada prošle nedelje odbila da izađe u susret radničkim zahtevima, među kojima su izuzimanje fabrike iz postupka privatizacije, obustavljanje smanjenja zarada od 10% i smena rukovodstva fabrike.

Podrška štrajkačkom odboru u odlučnosti da se štrajk nastavi rasla je svakog dana od njegovog početka, iako je radnicima/ama prećeno otkazima, iako je vojska pokušala da izbaci sindikalce/ke iz njihovih prostorija, dok je direktor fabrike u medije izlazio sa spinovima o navodnim ličnim interesima radničkog vođstva.

Od ovog štrajka zavisi budućnost kako same fabrike, tako i svih zaposlenih u njoj. Iskustvo svake privatizacije uči nas da ih uvek prate otkazi, smanjenja plata i pogoršavanje uslova rada. Uprava Zastavine fabrike godinama je svesno urušavala poslovanje kako bi državi omogućila da promeni Zakon o naoružanju, kojim je privatnim investitorima omogućeno da steknu 49% kapitala fabrike.

Ministar Vulin je prošle nedelje ponovio isto što su govorili predstavnici vlasti pre skoro godinu dana, kada je izbio štrajk u drugoj kragujevačkoj fabrici, „Fijatu“: radnička pobuna ugrožava potencijalne investicije. U potpunosti se slažemo s ministrom, štrajk u Zastavi obelodanjuje nepomirljivost interesa zaposlenih, koji žele da se izbore za dostojanstven posao, sa interesima investitora, koji žele da stvore što veće profite na račun iscrpljujućeg, nehumanog rada zaposlenih.

Vulin je takođe izjavio da sindikat ne može da smeni rukovodstvo fabrike, jer nije njen vlasnik. To nije istina, radništvu fabrike pripada 25% njenog kapitala koji država želi da izuzme novim Zakonom o naoružanju. Sindikalna organizacija Zastava oružje, kao najveći sindikat u fabrici, predstavlja glas onih koji tu fabriku čine, onih koji se ne slažu sa razarujućom privatizacijskom politikom SNS-a i njegovih prethodnika. Svojom kompetentnošću koja se potvrđuje svakodnevnim radom u proizvodnji i održavanju fabrike, radnici/e Zastave pokazuju da i te kako mogu da upravljaju svojom fabrikom.

Ali hrabrost i odlučnost u štrajku nikada ne dolaze isključivo iz same fabrike, već se moraju podsticati i spolja, od strane svih nas koji želimo da se izborimo za bolje društvo. Ako živite u Kragujevcu i saosećate sa sudbinom Zastave, popričajte sa svojim drugovima i drugaricama o tome kako možete da doprinesete borbenosti štrajkača i štrajkačica, organizujte se i pružite im solidarnost. Marks21 aktivno radi na uspostavljanju mreže aktivista i aktivistkinja izvan Beograda, javite nam se kako bismo zajedno intervenisali u borbe u vašem gradu!

Beograđani i Beograđanke imaće priliku da izraze svoju podršku zahtevima oružara na protestu koji je sindikat najavio za četvrtak ispred Narodne skupštine. Dođite da obodrimo hrabre žene i muškarce iz Kragujevca i da im pokažemo da nisu sami u svojoj borbi.

Solidarnost je naša snaga!