Protest studenata Arhitektonskog fakulteta![1 min. za čitanje]

Danas je u 14h oko 200 studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na 20 minuta blokiralo Bulevar kralja Aleksandra u znak protesta zbog pooštrenog režima upisivanja u narednu godinu i školarina koje po studentu iznose 240.000 dinara

 

Atmosfera je tokom protesta bila izuzetno dobra. Okupljeni su u više navrata uzvikivali: „Dole školarine“ i „Lopovi! Lopovi!“. Oni vozači koji su imali manje sreće i našli se u epicentru zbivanja, pozdravili su protest trubeći iz svojih vozila.

Studenti su pre samog protesta u više navrata kontaktirali i upravu fakulteta, ali i Rektorat Univerziteta, ali bez uspeha. Problem je takođe predstavljen i nadležnom ministarstvu.

Nakon pretnji koje su dobili od strane uprave fakulteta da će svi odgovorni za bilo kakav protest biti izbačeni sa fakulteta, studenti su odlučili da celu stvar iznesu u javnost.

Današnji protest, pod parolom „Po 3.000€ za propale reforme“ imao je za cilj da javnost podseti na probleme i socijalno stanje studenata, ali i da opomene upravu da na ovaj način neće moći da se ophodi prema njima.

Već desetak minuta nakon početka protesta studenti su dobili poziv od uprave i pregovori o zahtevima su ubrzo otpočeli.

Predstavnici studenata su u obraćanju okupljenim koleginicama i kolegama insistirali na tome da tokom pregovora neće donositi nikakvu odluku bez konsultacije sa ostalim studentima, kao i da oni nisu „topovsko meso“ već da je potrebno da se svi što više angažuju u organizaciji celog protesta.

Naredni zbor studenata na kom će se raspravljati o daljem toku protesta zakazan je za utorak u 16h ispred zgrade Tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra.