Nove pretnje dekana Arhitektonskog fakulteta[1 min. za čitanje]

Danas održani pregovori između predstavnika samoorganizovanih studenata i uprave Arhitektonskog fakulteta u Beogradu pokazali su se kao potpuni fijasko.

Dekan fakulteta, Vladimir Mako, sve vreme je pretio studentima da će biti izbačeni sa fakulteta ukoliko sa protestom nastave. U jednom trenutku njegova osornost prešla je svaku granicu kada je jednoj studentkinji rekao da će je ubiti ukoliko ne ućuti. Mako je takođe tvrdio da je Arhitektonski fakultet zapravo njegov, jer on “neformalno” poseduje većinu tog fakulteta i shodno tome na njemu može da radi šta hoće.

Razgovor je se vreme vođen u izuzetno neprijatnoj atmosferi, i uz konstantne pretnje od strane uprave. Na kraju, dekan je studentima poručio da on može samo da im školarine povisi na 4.000 eura i da mu je mnogo lakše da ih sve izbaci sa fakulteta nego da im smanji cenu studiranja.

Studenti arhitekture će po svemu sudeći pomeriti već najavljeni zbor za ponedeljak, kako bi zajedno raspravljali o ovom kriminalnom ophođenju njihove uprave. Podsetimo, 2007. godine, Arhitektonski fakultet više od nedelju dana bio je blokiran od strane studenata iz sličnih razloga. Od tada, školarina je smanjena na 2.000 eura, da bi se tokom leta vratila na 3.000. Sve vreme, upravom fakulteta predsedava Vladimir Mako.

Studenti nikako ne smeju da posustanu pred ovakvim bahaćenjem i protivzakonitim pretnjama uprave fakulteta! Dekan ne može biti feudalni gospodar fakulteta, niti gonič robova. Njegova funkcija je da studentima omogući što bolje uslove studiranja, što nikako nije slučaj sa Vladimirom Makom.

Samo zajedničkim i dobro organizovanim otporom, studenti će moći da dobiju ovu bitku.