Prvomajska šetnja

Prvi maj – borba za jedinstvo i prava radnica i radnika[4 min. za čitanje]

Povodom obeležavanja Prvog maja, Svetskog praznika rada, u Beogradu se na protestu okupilo nekoliko stotina radnica i radnika iz Beograda i drugih krajeva Srbije, građana,  predstavnika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ zajedno sa granskim sindikatima, štrajkačima „Genexa“, RK „Beograd“, kao i jednog  broja studenata i levičarskih organizacija.

Protestna šetnja otpočela je sa Terazija. Radnici i radnice okupljeni oko slogana „Vratite dostojanstvo građanima i radnicima Srbije“ prošetali su ulicom Srpskih vladara, preko Slavije, Beogradskom ulicom do Ministarstva ekonomije, gde su simbolično položene šerpe, o koje se do tada lupalo, kao podsetnik da su iste u rukama radništva i građana Srbije današnju Vladu dovele na vlast.

Ovo je simbolizovalo i to ko im i na koji način vlast može oduzeti. Šetnja je nastavljana do Skupštine RS i natrag do Terazija i Agencije za privatizaciju.

Na kraju skupa naglašeno je da će radnički protesti u budućnosti biti još veći i masovniji. Na Praznik rada, radnici i radnice su iskazujući svoje nezadovoljstvo, demonstrirajući pokazali svoju snagu i solidarnost, težnju za zajedničkom borbom za svoja prava i rešenost da u toj borbi istraju. Biti radnik i na svojim leđima nositi teret eksploatatora oduvek je značilo istrajnost, opstanak i borbu za samooslobođenje.

Prema rečima Zorice Sekuloski iz udruženja koje okuplja bivše radnike i male akcionare „Genexa“ borba za radnička prava će se u narednom periodu intenzivirati.

„Mi smo zadovoljni današnjim protestom“, kaže naša sagovornica, „jer smo shvatili da smo kada se ujedinimo mnogo jaki. Vidimo da se oni, zapravo, plaše mase na ulicama, a mi ćemo svakog dana biti sve masovniji. Oni drugačije i ne žele da čuju za naša prava. Ta ista Vlada oglušuje o svaki dopis koji dobije, pa čak i o onaj koji je vezan za zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Od 15 upućenih dopisa, Vlada je odgovorila na tri, pri tom koristeći šablonski dopis: Uputili smo vaš dopis do Ministarstva ekonomije, čekamo odgovor od njih.“

„Ista je priča s Ministarstvom ekonomije koje se monopolistički ponaša. Mislim da ćemo jedino udruženim snagama moći da upravljamo našim pravima. Apel je za ceo narod, za građane ove zemlje: ujedinimo se, bićemo sigurno jači i  neće više moći ovako monopolistički da nas nipodaštavaju, jer nipodaštavanja je dosta.“

Marks21 je ovaj protest podržao transparentom Ne privatizaciji, ne dužničkom ropstvu! – Svi u štrajk! – Danas Grčka, sutra Srbija! koji je pokupio očigledne simpatije okupljenih demonstranata.

Sve čvršće međusobno povezivanje radničkih borbi i sve veći nivo štrajkačkih aktivnosti – pa i uprkos korumpiranim sindikalnim birokratama, kako su Prvog maja borbeno dokazali kragujevački metalci iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, organizovanjem protesta od 1000 radnika, direktno se suprotstavljajući politici sindikalnog gazde Ljubisava Orbovića kom su draži kokteli sa tajkunima od radničkih prava – mesecima unazad pojačava nelagodnost aktuelnih vlasti.

Ipak, ukoliko Cvetkovićevoj Vladi i bude milije da raspiše nove izbore pre nego da popusti pod pritiscima radničke klase, odmrzne plate i penzije i počne da konačno ulaže u proizvodnju i otvaranje novih radnih mesta – umesto da nastavi da se kreće u začaranoj spirali dužničkog ropstva i interesa ruskih i evro-atlantskih kreditnih zelenaša i domaćih tajkuna – radnice i radnici u Srbiji i dalje neće imati političku opciju koja zastupa njihove interese nasuprot međunarodnom i domaćem kapitalu. Takva opcija se gradi u borbi za naša prava, ona će jedino u toj borbi rasti i biti sigurna od svih onih karijerista i oportunista koji budu pomislili da od nje profitiraju.

Marks21 će i u narednom periodu nastaviti da podržava, povezuje i pruža svoj skromni doprinos radničkim i studentskim borbama, kao i borbama potlačenih društvenih grupa, u nadi da ćemo tokom tog procesa uspeti da izgradimo autentičnu masovnu političku organizaciju radničke klase koja će biti sposobna da usmeri pokret koji će se svesno suprotstaviti sistemu i logici kapitala i koji će na njegovim ruševinama izgraditi novo društveno uređenje usmereno na ispunjavanje ljudskih potreba, a ne potreba onih koji nas iz dana u dan besramno pljačkaju.

Naša inspiracija danas je odlučna borba grčkih radnica i radnika koji se u ovom trenutku nalaze na čelu otpora nastojanjima vladajućih klasa da nas nateraju da platimo za krizu koju su same izazvale. Danas Grčka – sutra Srbija!