Severna Makedonija za šaku dolara[2 min. za čitanje]

Na sinoćnoj sednici, makedonski parlament je na najgrublji način pogazio volju naroda, izglasavši odluku o pristupanju ustavnim izmenama kojima se potvrđuje sporazum sa grčkom vladom koji je stanovništvo Makedonije jasno odbacilo na propalom referendumu 30. septembra. Volja naroda, pokazalo se, za vlast Makedonije je tek nezgodna i nebitna prepreka na putu koji su odredili za tu zemlju.

Taj put je poznat – integracije u EU i NATO strukture, koje sa oduševljenjem dočekuju vesti o kršenju demokratskih principa za koje se tako često zalažu. To kršenje predstavlja rezultat nesumnjivih političkih i ekonomskih pritisaka koje su te strukture vršile nad Makedonijom, što nam ponovo pokazuje da se narodima Balkana demokratija može dozvoliti jedino dok ne ugrožava imperijalističke interese. Kao i u slučaju grčkog referenduma iz 2015. godine, stanovništvo jedne male države poniženo je i suočeno sa najciničnijim negiranjem bilo kakvog samoodlučivanja.

Jasno je i da nacionalističke snage u Makedoniji nisu dosledno antiimperijalističke, budući da su određeni poslanici opozicione stranke VRMO-DPMNE svojim glasovima potpomogli postizanje nužne dvotrećinske većine u Sobranju. Nacionalisti, koji su bili među najglasnijim protivnicima referenduma, sa istom lakoćom su izdali poverenje naroda kao i vlast. Puštanje njih nekoliko iz kućnog pritvora zbog prošlogodišnjeg napada na parlament, u duhu oproštaja koji je naprasno obuzeo Zaeva – baš kao i duh kupovine glasova poslanika parlamenta kako bi imperijalistički sporazum bio usvojen – možda najbolje ilustruju kako EU i NATO vide „velike dane za demokratiju“.

Ovo je prilika, zato, da levica odlučno istupi protiv imperijalizma i gaženja po demokratiji, ali i da pokaže da predstavlja jedinog pravog zastupnika interesa radničke klase na Balkanu. Na levici je da stane u odbranu samoopredeljenja i narodne volje i da insistira da balkanski narodi, samo kada su ujedinjeni u borbi protiv svojih tlačitelja, mogu izboriti svoju slobodu. Nacionalističke partije seju razdor među balkanskim narodima i šuruju sa imperijalistima. Nama je potrebna ujedinjena i jaka balkanska levica, koja će svojom solidarnošću snažiti solidarnu borbu naših naroda i poraziti naše neprijatelje: nacionaliste i imperijaliste.