Sa današnjeg protesta podrške Petakovu

Sloboda za Petakova![3 min. za čitanje]

Pre nekoliko dana, aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu stiglo je rešenje iz Četvrtog opštinskog suda u Beogradu po kom je dužan da se 17. maja javi Okružnom zatvoru u Novom Sadu na izdržavanje kazne od 100 dana zatvora. Ipak, ovo nije prvo rešenje – 100 dana zatvora je preinačenje prvobitne presude kojom je Petakov kažnjen sa 100 hiljada dinara koje, naravno, nije imao, pa je zauzvrat dobio robiju. A za šta sve to? Zato što je Petakov episkopa bačkog Irineja Bulovića još 2005. u televizijskoj emisiji nazvao jednim od četiri jahača Apokalipse, za šta ga je Njegova prepodobnost tužila za povredu časti i ugleda.

U isto vreme, protiv dvojice članova naše grupe i trećeg druga sa studentskih protesta vodi se montirani postupak zbog učešća u blokadi Filozofskog fakulteta, i to pod lažnom optužnicom za nasilničko ponašanje i ugrožavanje prava na rad i studiranje; u petak 18. maja „beogradskoj šestorci” iz Anarhosindikalističke inicijative, kojoj je (isto tako montirani) postupak završen prošle godine, a bez nadoknade za šest meseci koje su neosnovano proveli u zatvoru, zakazano je ročište jer je tužilaštvo uložilo žalbu na presudu i sve kreće ispočetka; uporedo s tim, protiv aktivista Društvenog centra iz Novog Sada pokrenut je postupak pod ingerencijama vojne policije za okupiranje napuštene vojne kasarne. Iako je ovo poslednje obustavljeno, čitav niz događaja je i više nego simptomatičan.

Presuda Petakovu, optužnice za blokadu, ročište „šestorci” i okupiranje napuštene kasarne pokazuju samo jednu stvar: da pravosuđe otvoreno radi za interese vladajuće klase Srbije, čija je Crkva verni poslušnik i saradnik, osim što je i parazit koji živi od bede naroda – skoro je donet zakon kojim će popovi dobijati državne penzije iz našeg zajedničkog budžeta! U tom smislu, konstelacija je jasna – pravosuđe, policija i ostatak državnog aparata, zajedno sa SPC, ne prezaju ni od čega kako bi se ućutkao svaki glas koji njihovu politiku dovodi u pitanje – i kako bi se od svakog ko to uradi napravio primer ostalima, a oni koji budu kažnjeni, biće kažnjeni drakonski.

Danas je u 12h ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu održan protest protiv presude Petakovu – u potpunosti se solidarišemo sa njim i pozivamo sve da urade isto. Sutra to može biti neko od nas. Državna represija – policijska, pravna, ideološka, kulturna i svaka druga – nastavljaće da uzima svoj danak sve dok se svi mi pod njenim udarom ne organizujemo u jedinstveni pokret za narodnu demokratiju, a protiv represije i dužničkog ropstva. Mi smo počeli da gradimo taj pokret kampanjom Pravo na protest, koja za cilj ima da poveže sve „pukotine u sistemu”, sve one koji su pod njegovim udarom ili se protiv njega bune, i da ih okupi u jedan jedinstveni front.