Smrt nacionalizmu, za srpsko-albansko prijateljstvo[6 min. za čitanje]

Juče smo u Beogradu solidarno stali uz posetioce festivala „Mirëdita – dobar dan“, koji već šest godina unazad beogradskoj publici predstavlja savremenu prištinsku umetničku scenu. Festival koji je juče otvoren u Centru za kulturnu dekontaminaciju našao se pod orkestriranim napadom šovinističke i ekstremne desnice, kao i neskriveno fašističkih grupa, među kojima su se izdvajali Srpska radikalna stranka i Zavetnici, koji su se – njih stotinak – okupili ispred Hrama svetog Save s namerom da marširaju na CZKD i nasilno spreče održavanje ovog festivala. U isto vreme, Demokratska stranka Srbije i Dveri održali su simbolični protest u centru grada, kod Doma omladine, takođe tražeći prekid festivala.

Licemerje nacionalističke vlasti

Dok vlast pokušava da servira nacionalističku besmislicu o vekovnom neprijateljstvu srpskog i albanskog naroda, naša je dužnost da branimo svaki prostor na kom može doći do razmene ideja, umetnosti i iskustava „odozdo“ od nacionalističkih bitangi, pomoću kojih vlast pere sopstvene ruke – i koji joj pružaju savršenu priliku za jačanje državne represije.

Da je vlasti SNS-a iole stalo do prijateljskih odnosa naroda Srbije i Kosova je prosto rečeno laž. U suprotnom, ne bismo svako malo svedočili nacionalističkim budalaštinama i prepucavanjima, kakva je bila akcija slanja osveštanog voza, a potom i Marka Đurića na Kosovo.

Nakon što je najpre demonstrirao silu maltretirajući kosovske umetnike/ce i oduzimajući im radove sa kojima su se uputili na festival, državni aparat je najavio da će sprečiti najavljeno desničarsko divljanje i formalno zabranio njihovo okupljanje ispred CZKD-a. Ipak, to je samo dovelo do stvaranja atmosfere opsadnog stanja i ograničenja slobode kretanja učesnika i posetilaca festivala. Birčaninova i Kralja Milutina bile su odsečene policijskim kordonima, a na festival su propuštani samo oni za koje su organizatori lično garantovali. Za to vreme, šovinisti i fašisti su neometano uzvikivali ratnohuškačke parole i pljuvali svoje suparnike s druge strane policijskog kordona.

Desetak revolucionarnih socijalista/kinja iz Marks21 i hora Naša pjesma uspelo je da se brzinski organizuje tokom dana i pojavi kako bi se suprotstavilo srpskoj desnici i na licu mesta ponudilo internacionalističku alternativu kako nacionalistima, tako i sa imperijalističkim strukturama slizanim liberalima.

Protiv liberalnog kukavičluka

Za početak, odlučili smo da prekršimo zatvaranje u „kućni pritvor“ CZKD-a, u kome su učesnici i posetioci festivala bili zatočeni od strane beogradske policije i uz prećutno odobravanje liberalno orijentisanih organizatora festivala. U jednom trenutku na kontraskupu se pojavio i lider radikala, Vojislav Šešelj, kako bi održao govor. S jedne strane kordona stotinu desničara i njihov lider, s druge desetak revolucionara/ki, nekoliko zastrašenih organizatora i nekoliko desetina novinara.

Shvativši da na ulici vlada muk dok Šešelj neometano drži govor, jedan naš član mu je dobacio da jede govna. Momentalno su nas opkolili i policija i organizatori, zahtevajući da se sklonimo sa ulice, preteći nam hapšenjem i govoreći kako ugrožavamo živote policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija. Odluka o zabrani desničarskog skupa efektivno je primenjena na internacionalističkoj levici, a ne na desnici. Organizatori iz Inicijative mladih za ljudska prava postupili su u potpunosti sramotno i nesolidarno, išavši za nama i govoreći nam da slušamo policiju, da ućutimo, da ne provociramo. S druge strane kordona čuli su se povici „Idite na Kosovo“ i „Balije, balije“.

Bez želje da pristanemo na policijska prekoračenja dužnosti i da posustanemo pred kukavičkim ponašanjem organizatora, prestrojili smo redove i potom ispred policijskog kordona otpevali Internacionalu na albanskom i srpsko-hrvatskom jeziku.

Levica ne sme da se boji Kosova

Juče smo prisustvovali demonstraciji klasnih položaja i odnosa snaga u našem društvu i na ulici: desničarske grupe čije divljanje država kontroliše kao psa na kratkom povocu služe tek kao izgovor da se zavede policijska represija, da nam se zakidaju elementarne slobode i da se zabrani artikulacija revolucionarnih, internacionalističkih levih ideja. Konačno, liberalna elita pokazala je da pristaje na teror policije zarad lažnog osećaja bezbednosti.

Za razliku od nas, najveći deo aktivista sa levice juče je, nažalost, odlučio da ostane kod kuće. Pored dela saboraca koji i dalje ne prihvataju to da je pitanje nezavisnosti Kosova pre svega pitanje samoopredeljenja, dekolonizacije i emancipacije jednog naroda, ali i izgradnje jedine moguće i uspešne strategije za čišćenje Balkana od imperijalističkih trupa i mešanja, argumenti koje smo mogli čuti jesu da je reč o festivalu koji u osnovi poseduje liberalnu agendu, ne pronalazi progresivni umetnički izraz i flertuje sa imperijalističkim izvorima finansiranja, ali i da će pridruživanje njegovoj odbrani nužno voditi utapanju u liberalne krugove. Tim drugaricama i drugovima toplo preporučujemo da se u svom promišljanju „kritike zavojevačke politike srpske buržoazije“ vrate tekstovima Dimitrija Tucovića (#TucovicNeRankovic).

Poručujemo im i to da prava ugnjetavanih moramo braniti u svakom trenutku, čak i onda kada se nužno ne slažemo sa njihovim stavovima, kao i da je svaka prilika da se izađe na ulice i kaže ne fašistima – prava prilika. Svoju poziciju revolucionarnih socijalista/kinja i antifašista/kinja nećemo uspeti da artikulišemo iz naših fotelja, već tek onda kada snaga brojeva na ulici prevagne u našu korist. Kada se snaga na ulicama i u našem organizovanju pretoči u političku snagu.

Konačno, od utapanja u liberalne krugove čuvaju nas naše jasno artikulisane političke pozicije i spremnost da delujemo nezavisno i kritički spram liberala, čak i onda kada se nađemo sa iste strane barikade. Tu kritiku smo juče i uputili, pokazavši da situacija u kojoj vas policija i desnica drže pod opsadom nije vreme za svečana otvaranja i filmske projekcije, već za izlazak na ulicu i borbu za slobodu, koju od policijske države nećemo dobiti na poklon.

Samo zajednička borba naroda Balkana protiv zapadnog i istočnog imperijalizma, kao i protiv lokalnih nacionalizama, može dovesti do dugotrajnog mira u celom regionu. Samo ona može obezbediti ikakvgu trajnost bilo kog napretka socijalističkog pokreta u bilo kojoj od naših zemalja. Mi tu dužnost shvatamo ozbiljno i zbog toga smo juče rekli NE desnici i fašistima na ulicama, kao i njihovim uglačanim gospodarima na vlasti.

Ne propusti sledeću priliku da budeš u našim redovima. Pridruži nam se.