Solidarno sa frilenserima – stop državnoj pljački![1 min. za čitanje]

Udruženje radnika na internetu sutra organizuje novi protest protiv odluke države da njihovim retroaktivnim oporezivanjem napuni mršavu državnu kasu. Podržimo ih u njihovim zahtevima!

Progon frilensera i frilenserki je na korak od „poreza za nezaposlene“ – naime, ljudima kojima država nije obezbedila pravo na rad i koji su uspeli da prežive radeći preko interneta, bez ikakvih radnih prava, ista ta država sada hoće da retroaktivno uzme 50% od svih uplata.

Ovde nije reč o kažnjavanju nekakvih kradljivaca koji neće da plate porez kako bi akumulirali lično bogatstvo. Ovde je reč o nepravednoj naplati troškova krize preko leđa ljudi koji su, bez ikakve prethodne podrške države, pokušavali da ekonomski opstanu radeći različite poslove na internetu. Da je ova država bila sposobna da im obezbedi stabilan i siguran posao, ne bi morali da se dovijaju radeći po nepovoljnim uslovima internet rada.

No, nijedno radno mesto više nije sigurno i svako od nas je na korak od toga da bude u poziciji da krpi kraj s krajem, pristajući na sve prohteve internet-poslodavaca.

Očigledno je da, uprkos mantrama vlasti, nismo „svi zajedno u ovome“, a najlakše je udariti na one sektore radništva koji su atomizovani, nemaju sindikate i najteže im je da se organizuju – poput frilensera i frilenserki. Zato im sutra pružimo podršku – u 15 časova ispred Narodne skupštine!

Fejsbuk event: https://www.facebook.com/events/1038844269947919