Šta su tražili studentkinje i studenti Filozofskog u Novom Sadu?[5 min. za čitanje]

Studentsi Protest, Filozofski Fakultet, Novi Sad, 17.11.2015.

Uprava Filozofskog fakulteta je 12. oktobra donela odluku kojom se zahteva da studenti/kinje koji produžavaju master ili osnovne studije moraju da plate punu cenu školarine – 65.000 ili 96.000 din. a ne 9.000 kao do sada.

Produžetak studija ne podrazumeva nikakva predavanja niti vežbe, nikakva finansijska dodatna sredstva nisu neophodna za ovu grupu studenata/kinja. Dakle, reč je o najobičnijoj pljački. Iako je samo deo studenata/kinja direktno ugrožen, ova odluka se tiče svih nas, jer se već sledeće godine možemo naći u istoj situaciji.

Zato je organizovan studenski protest. Na početku protesta, ispred zgrade Filozofskog Fakulteta se okupilo 80-90 ljudi. Govorilo je nekoliko studenata/kinja Filozofskog, ali najistaknutiji su bili članovi Studentskog fronta (SF).

Marks21 je takođe podržao protest i delio flajere o protestu, koji je predlagao radikalizaciju metoda i širenje borbe na radni narod. Tekst može da se pročita ispod izveštaja. Takođe smo delili naš novi pamflet o studentskim borbama u Beogradu i o zajedničkim problemima koji tište sve studente, pogotovo predlog novog zakona koji predviđa ukidanje studiranja na budžetu.

Učestvovali smo aktivno u protestu. Članovi SF-a su insistirali na tome da uđemo na sednicu uprave da čujemo o čemu se pregovara. Oko 40-50 ljudi je ušlo u zgradu Filozofskog, ali pošto nam nije bilo dozvoljeno da odemo do uprave, ulazimo u amfiteatar, na kom se saziva zbor.

Uprava Fakulteta je na čelu sa dekanicom došla na zbor kako bi pregovarala sa studentima/kinjama u protestu. Dekanica je dala usmenu garanciju ( za koju je insistirala da bude snimljena, kako bih se snimak koristio kao dokaz ) da će studenti/kinje moći da nastave svoje studije tako što će se ponovo upisivati na studije plaćajući, uz troškove upisa, jednu osminu školarine, umesto celokupnih iznosa školarine koje se kreću od 65000 do 96000, u zavisnosti od departmana.

Protest je održan kako bi se dobila garancija da će molbe studenata/kinja biiti usvojene, jer prilikom upisa potpisuju ugovor u kom stoji pun iznos školarine, nakon čega je neophodno podnošenje molbe uz odgovarajući dokument o socijalnom statusu studenta (uverenja o nezaposlenosti, primanju po članu domaćinstva itd.).

Razgovorom na zboru nakon protesta, studenti i studentkinje su raspravljali o tome kako je samoorganizovana inicijativa studenata i borba mimo zvaničnih studentskih organizacija poput Studentskog parlamenta ključna u ispunjenju studentskih zahteva. Sama pretnja protestom bila je dovoljna da Uprava predloži smanjenje nameta na jednu osminu školarine, a protest je osigurao ispunjenje zahteva i pokazao je da studenti svojom akcijom mogu da se izbore za svoja prava.

Dvoje studenata su u toku zbora otišli da izvrše ponovni upis po obećanim uslovima I izvšili su ga bez problema. Predsednik Studentskog Parlamenta je izjavio ( i insistirao da bude snimljeno, kao dokaz ) da će, u slučaju da uprava prekrši obećanje, Parlament podržati dalje proteste, a ukoliko je potrebno i blokadu.

Studenti/kinje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su jednoglasno odlučili da pauziraju protestne aktivnosti. No, ukoliko Uprava pokuša da prekrši datu reč, studenti/kinje nastavljaju sa protestom i eventualnom radikalizacijom istog.

Zašto pljačkaju studente? Šta da radimo da ih zaustavimo?

Prošlog meseca je uprava Filozofskog fakulteta u Novom Sadu donela skandaloznu odluku da se studentima koji produžavaju master ili osnovne studije uvedu školarine do deset puta više nego do sada: 65,000 ili 96,000 dinara. Ovde se ne radi samo o Filozofskom fakultetu. Širom zemlje niču borbe na fakultetima, što zbog bodova i rokova, što zbog povišenja cene studiranja ili ispita. Nedavno je došlo i do blokade Pravnog fakulteta u Beogradu. Šta se dešava?

Država nam je pred bankrotom. Vlada za vladom u Srbiji je zadužila zemlju, uz priču da su strane investicije i krediti potrebni za pokretanje novih fabrika i usluga. Gde su te fabrike i usluge? Gde je taj privredni preporod koji su obećavali Đinđić, Koštunica, Tadić i Vučić?

Nema ga. Država je imala pogrešnu razvojnu strategiju. Ona se vrtela oko ideje profita i svetskog tržišta: ako se sve privatizuje, privrednici će da modernizuju privredu i izvoze. Ali da bi novac stigao u Srbiju, bilo je potrebno da se uzimaju krediti i privlače investicije. Zato je država radila sve da ugodi kapitalistima. Stabilna i jaka valuta je činila strane kredite jeftinim. Ali proizvodnja nije bila profitabilna: našoj privredi je dinar bio previše jak. Nije moglo da se zaradi mnogo dinara izvozom, pogotovo ne kada se takmičimo sa modernijim privredama.

Kapitalisti su se ponašali u skladu sa svojim interesima: njima je bilo profitabilnije da otpuste radništvo, prodaju mašine, zatvore fabriku…Tajkuni su se obogatili privatizacijom u bescenje državne i društvene svojine, a nisu gradili ništa, osim kasina, privatnih vila i šarenih laži. Država je nastavila da vadi nove dugove da krpi rupu u budžetu, jer nikog nije bilo da plati poreze. Tajkuni i strani kapitalisti ne moraju da plaćaju, kako bi zaboga mogli da naprave neki profit, a radnišvo i otpušteni nemaju čime da plate.

Zato je država krenula da „štedi“ – na nama. Država seče budžet u javnom sektoru, ali ne dira miljene privatnike. Ona smanjuje izdatke, plate i broj zaposlenih, a povećava cene javnih usluga, pooštrava uslove pod kojima se one koriste i traži sve više od mučenika koji ostaju zaposleni u njima.

Zato se i fakultetske uprave ponašaju kao lešinari. Ostavši bez para, oni traže načina da pare izvuku iz džepa studenata. Zato studenti ne treba da se zadovolje pukim protestima na svom fakultetu. Studenti govore u ime svih opljačkanih slojeva u društvu kada se bune protiv školarina i loših uslova studiranja.

Studenti treba da omasove borbu, prvo među sobom, ali onda i šire. Treba da organizuju masovne zborove i izaberu štrajkački komitet da vodi borbu na fakultetu. Zbor treba da glasa o svim bitnim stvarima, a komitet da se bavi svakodnevnim problemima između zborova. Studenti dalje treba da traže da se fakultet založi za besplatno obrazovanje, te da organizuju protest u centru Novog Sada i da pozovu narod da im se pridruži. Vreme je da prekinemo da se borimo sami i da povedemo društvo u borbu protiv režima koji brani profit iznad svega.