Što je više kleveta i laži…[3 min. za čitanje]

Reakcija na napade portala Prismotra na naše članove

U jeku protesta koji su proteklih nedelja potresli Srbiju i doveli do dugo neviđenih nivoa policijske brutalnosti i državne represije, ali i izazvali ogroman talas samoorganizovanja radničke klase i drugih slojeva protiv skandaloznog odgovora vlasti na pandemiju kovida-19, fantomski portal Prismotra objavio je dva „ekspozea“ u kojima je izneo niz laži o dvojici naših članova – Srđanu Atanasovskom i Aleksandru Matkoviću.

Budući da se radi o opskurnom portalu vrlo skromnog dometa na društvenim mrežama, ne bismo se na ovaj incident osvrtali sem da zaključimo da je on još jedan dokaz da neumorni rad naše organizacije uopšte, a posebno drugova Atanasovskog i Matkovića, dovoljno smeta onima koji žele da Srbija ostane utvrda najbahatijeg pljačkaškog kapitalizma. Ipak, činjenica da su tekstovi sa ovog portala preneti na nekoliko lokalnih televizija navodi na zaključak da se radi o koordinisanoj kampanji blaćenja i delegitimisanja levičarskih aktivista i aktivistkinja, motivisanoj strahom od toga da će naše poruke u sve dubljoj krizi postajati sve prihvatljivije ogromnom broju ljudi.

Uz to, kao što je portal Cenzolovka pisao, postoji obrazac da izvesni skup lokalnih televizija prenosi Prismotrine „ekspozee“.

Ko su zaista Aleksandar Matković i Srđan Atanasovski?

Kao revolucionarna organizacija, mi se javnosti ne plašimo, već je smatramo svojim štitom u borbi za pravednije društvo. Zato želimo da otvoreno i iskreno upoznamo javnost sa time ko su naši aktivisti i šta je to za šta se oni bore u Srbiji 2020. godine.

Aleksandar Matković je dugogodišnji levičarski aktivista koji je socijalističkom politikom počeo da se bavi kroz studentsku borbu protiv bolonjske reforme još 2011. godine. Bio je član kolektiva Gerusija i svojim teorijskim doprinosima već godinama podiže politički nivo levice u Srbiji. Početkom 2015. godine, zajedno sa još desetak drugova i drugarica, osniva Studentski pokret Novi Sad. Poslednjih godinu i po dana izložen je pritiscima Instituta za filozofiju i društvenu teoriju sa kog je bespravno otpušten nakon što je podneo tužbu za mobing protiv njegovog bivšeg direktora. Aleksandar vodi teorijski blog Research & Alternatives i doprinosio je produkciji na našem sajtu i pre nego što se, ove godine, učlanio u Marks21 sa željom da se direktno uključi u izgradnju revolucionarne organizacije u Srbiji.

Srđan Atanasovski je muzikolog, predsednik Sindikalne organizacije Muzikološkog instituta SANU i član Koordinacionog odbora Marks21. Bavi se revolucionarnom politikom od 2018. godine. Takođe predvodi protestni hor „Naša pjesma“ koji peva revolucionarne i radničke pesme i održava duh kolektivne pesme u borbi. Jedan je od naših najaktivnijih članova u Združenoj akciji Krov nad glavom, predano se suprotstavljajući pokušajima države i izvršitelja da najugroženije ljude teraju u beskućništvo.

Obojica se svakodnevno bore za jednakost i veća radna prava, a protiv svih oblika tlačenja. Svi njihovi javni nastupi usmereni su ka povezivanju postojećih socijalnih borbi sa ciljem stvaranja masovne radničke partije koja bi mogla da se suprotstavi ubilačkoj politici vladajuće klase.

Naposletku, teroristima nazivati ljude koji ponosno stoje iza parola poput „Novac u zdravstvo, ne u policiju!“ ili se zalažu za puštanje svih političkih zatvorenika u trenutku u kom se privreda i zdravstveni sistem naše zemlje nalaze pred potpunim kolapsom mogu samo kukavička piskarala koja slepo služe ovom sistemu.

Naši članovi i članice ne plaše se napada. Izdržali smo i fašističke pesnice i policijski pendrek i suzavac; splačine iza kojih niko ne sme da stane imenom i prezimenom neće nas sprečiti u daljim aktivnostima. Pozivamo sve one koji dele naše ideje da prate primer Srđana i Aleksandra i učlane se u Marks21.

Solidarnost je naša snaga!