Radnici kompanije „Suecki Kanal“ tokom današnjeg protesta isped sedišta kompanije, na početku štrajka

Talas štrajkova se širi Egiptom[2 min. za čitanje]

Talas štrajkova stotina hiljada radnika danas je preplavio Egipat. Jedan egipatski aktivista iz Kaira rekao je za Socialist Worker da mu telefon zvoni na svakih deset minuta, sa izveštajima o novim štrajkovima.

Neki štrajkovi su počeli juče, još dok su ogromne demonstracije punile ulice glavnog i ostalih gradova, uključujući Aleksandriju i Suec.

Kairski Trg oslobođenja, simbolični centar pokreta, bio je dupke pun. Mnogi Egipćani utorak opisuju kao do sada najveći dan za revoluciju.

Evo samo dela atmosfere sa radničkih akcija:

Železnički tehničari u Beni Suefu danas su ušli u štrajk. Radnici u železnici po drugim gradovima pridružili su im se, blokirajući prugu. Radnici javnog prevoza u Kairu zatvorili su pet garaža, a njihova acija se širi.

Kažu da sutra nijedan autobus neće saobraćati glavnim gradom. Umesto toga, autobusi će se koristiti za prevoz vozača do glavne stanice, odakle će proglasiti svoj nezavisni sindikat.

Fabrike za proizvodnju vojne opreme u Helvanu takođe su pogođene šrajkovima, dok je preko 3,000 naftnih radnika u oblasti Sueckog Kanala organizovalo protest ispred ministarstva nafte u Kairu.

Preko 5,000 radnika ušlo je u štrajk u državnoj kompaniji „Telekom Egipta”.

Kompanija „Al Nasr” koja proizvodi hemikalije, u gradu Helvan, u potpunosti je zaustavljena štrajkom oko 4,000 radnika.

U obližnjoj helvenskoj fabrici svile oko 2,000 radnica i radnika odbilo je da radi. Oni zahtevaju svoja prava i ostavku upravnog odbora. U fabrici rade mahom žene, koje su danas blokirale auto-put.

U gradu Kesna, koji se nalazi na delti Nila, oko 2,000 zaposlenih u „Sigma farmaciji” juče ujutro su ušli u štrajk.

Oko 500 štamparskih radnika pro-režimskih novina Al-Alhram, ušlo je u štrajk zahtevajući smenu urednika i podršku revoluciji.

Još štrajkova planirano je za sutra, uključujući i grad tekstila, Mahalu el-Kubru.

Mnogi štrajkovi koji su počeli juče nastavili su se i danas, označavajući produbljivanje revolucionarnog procesa.