Turska i NATO napolje iz Rožave![2 min. za čitanje]

Nekoliko desetina aktivista i aktivistkinja okupilo se danas u 14 časova ispred ambasade Turske u Beogradu, kako bismo iskazali solidarnost sa kurdskim narodom, koji je od srede meta turske invazije na Rožavu.

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak objavio povlačenje američkih trupa sa severoistoka Sirije, režimu Redžepa Tajipa Erdogana otvorena su vrata za etničko čišćenje Rožave.

Ovo je samo poslednja u nizu izdaja koje je američki imperijalizam priredio kurdskom narodu, koji se već decenijama bori za narodno samoopredeljenje i osnivanje nezavisnog Kurdistana. Trampov potez, kojim u susret novim predsedničkim izborima naredne godine naoko ispunjava obećanje o prestanku politike američkog intervencionizma, potvrda je lekcije koja je za balkanske narode od naročitog značaja: imperijalizam nikada nije saveznik u borbi za narodno samoopredeljenje, političku i ekonomsku autonomiju. Kurdski narod, koji je tokom poslednjih godina pretrpeo velike žrtve u borbi za oslobađanje severoistoka Sirije od snaga Islamske države, izigran je u novoj kalkulaciji američkih interesa na Bliskom istoku.

Erdoganov režim, koji pripadnike kurdskog naroda tretira kao teroriste, pravda politiku etničkog čišćenja stvaranjem navodne „sigurne zone“ za sirijske izbeglice trenutno nastanjene u Turskoj. Instrumentalizujući živote izbeglica, Erdogan pokušava da osigura da Evropska unija ne odreaguje na tursku invaziju – preteći, u suprotnom, „preplavljivanjem“ Evrope sirijskim izbeglicama; istovremeno, rušeći progresivnu kurdsku upravu u Rožavi, Erdogan obeshrabruje zajedničku borbu kurdskog naroda nastanjenog u Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu za nezavisni Kurdistan.

I Evropska unija i NATO, međutim, već decenijama unazad aktivno podrivaju svaku radikalnu borbu za uspostavljanje stvarne, radničke demokratije. Ovi imperijalistički savezi saučesnici su u gušenju progresivnih napora kurdskog i brojnih drugih naroda, a „podrška“ koju povremeno pružaju ovom ili onom narodu izraz je promenljivih interesa velikih sila, ne iskrene brige za dobrobit i slobodu radničke klase.

Opstanak Rožave i sličnih eksperimenata radničke demokratije zato je u rukama internacionalne radničke klase, nezavisnosti i snage njene solidarne borbe. Imperijalizam NATO-a nema šta da traži ni na Bliskom istoku, ni na Balkanu, ni bilo gde drugde. Zato danas uzvikujemo: Turska i NATO napolje iz Rožave! Sloboda za kurdski narod!