DISKUSIJA: U susret 2009. – ekonomska kriza i sindikalni pokret u Srbiji///sreda, 10.12.[2 min. za čitanje]

Diskusija će se održati u sredu 10.12. u tribinskoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22), sa početkom u 20h.

 

Globalna ekonomska kriza uzima sve više maha u Srbiji.

Sve češća masovna otpuštanja zaposlenih iz godine u godinu dovode do sve katastrofalnijih posledica po radničku klasu. Ipak, koordinisani i organizovani otpor sindikata očigledno nedostaje.

Od avgusta 2007. kada je pukao spekulativni finansijski balon u SAD, koji je doveo do ekspanzije ekonomske krize, sindikalni pokret, kako na Zapadu, tako i na Istoku, sve organizovanije pruža otpor neoliberalnoj ideji da cenu krize ne treba da plati kapitalistička, već radnička klasa.

“Socijalno odgovorna” vlada u Srbiji vodi se upravo ovom politikom, dok se protiv efekata krize bori praznim floskulama i obećanjima koja ne ispunjava. U poslednje vreme, u upotrebu se vratio i notorni termin “zatezanje kaiša”, koji jasno govori o tome koje planove vlast Srbije ima za nas koji radimo, studiramo ili smo nezaposleni.

Međutim, “uspeh” naše vladajuće klase ogleda se i u sposobnosti da i pored užasa niskih plata, nezaposlenosti, mobinga i konstantno rastućih cena, postiže da većinu sindikata drži pod svojom kontrolom, onemogućavajući organizovanje otpora ovakvoj politici.

U sredu ćemo u saradnji sa Domom omladine Beograda organizovati diskusiju na kojoj ćemo pokušati da dođemo do odgovora na koji način prevazići ove goruće probleme.

Uvodno izlaganje o krizi daće urednik Solidarnosti Matija Medenica, dok će o trenutnom stanju u sindikalnom pokretu govoriti predsednik Novog sindikata zdravstva, Živorad Mrkić.

Podsećamo da će istog dana ispred Vlade Srbije biti organizovan prvi veći radnički protest u poslednjih nekoliko godina, na koji su do sada pozvali ASNS i KSS.

Diskusija će se održati u sredu 10.12. u tribinskoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22), sa početkom u 20h.