10.12. okupljanje na Platou i priključivanje protestu ispred Vlade[1 min. za čitanje]

Decenija privatizacije i tržišnih reformi nije rešila krizu u našem društvu. U Srbiji danas postoji milion nezaposlenih ljudi, a 2009. će se taj broj povećati za barem deset odsto

Decenija privatizacije i tržišnih reformi nije rešila krizu u našem društvu. U Srbiji danas postoji milion nezaposlenih ljudi, a 2009. će se taj broj povećati za barem deset odsto. Vrednost plata u Srbiji je za samo nekoliko nedelja u proteklom periodu pala za 50 evra.

Odgovor sindikata u Srbiji na ovo stanje do sada je bio profesionalni kukavičluk. Umesto da se organizuju štrajkovi, demonstracije i okupacije radnih mesta kako bi se sprečila namera „socijalno odgovorne vlade“ da prenese teret krize na radničku klasu, zahteva se produžetak procesa privatizacije.

Solidarnost radnih ljudi je naša najveća snaga. Zajedno moramo da pritiscima odozdo utičemo nato da se sindikalni pokret pretvori u demokratski i borbeni pokret. Zato ćemo sa radnicama i radnicima izaći na ulice da zatražimo hitnu izradu plana koji će zaista da štiti prava zaposlenih i nezaposlenih.

Predlažemo:

  • Nacionalizaciju svih krupnih i profitabilnih preduzeća pod radničkom kontrolom;
  • Zaustavljanje procesa privatizacije NIS-a i drugih javnih servisa;
  • Finansiranje opstanka svih radnih mesta u metalurškoj industriji iz budžeta uz tridesetpetočasovnu radnu nedelju, bez smanjenja plata;
  • Stvaranje novih poslova putem investicija u infrastrukturu Srbije.