Ubedljiva pobeda Sirize na izborima u Grčkoj: povratak levice na velika vrata![2 min. za čitanje]

M21 saopštenje povodom fanstastičnog proboja radikalne levice u Grčkoj.

Već godinama unazad levica širom Evrope i sveta čekala je ovaj trenutak – po prvi put od osamdesetih godina prošlog veka, nalazimo se pred uspostavljanjem istinski leve vlade i, što je još bitnije, vlade koja se jasno suprotstavlja merama štednje po diktatu Trojke (Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF).

Imamo mnogo razloga za slavlje večeras!

I pored svih pritisaka i desničarske kampanje zastrašivanja, narod Grčke jasno je rekao da je došlo vreme za promenu kursa kojim su se ekonomija i politika njihove države kretale od početka krize.

Jasno je da su dugoročna atmosfera nezaposlenosti, smanjivanja javnog sektora i nedostatak perspektive doveli do sloma centra, a time i neoliberalnog diskursa i politike u Grčkoj. Ipak, takva atmosfera, sama po sebi, nije garantovala da će na vlast doći radikalno leva partija. Pretnja koju fašizam, oličen u Zlatnoj zori, predstavlja neće nestati zbog činjenice da će Siriza uskoro formirati vladu u Grčkoj.

Što je još važnije, ovakva politička konstelacija stavlja još veći pritisak na levicu – u Sirizi i na ulici. Izuzetan i jedinstven napor koji je Sirizu doveo do pobede na izborima mora da se ustostručiti kako bi se ideje koja ova pobeda simbolizuje ostvarile i u praksi.

Jak, koherentan i politički jasno artikulisan pokret na ulicama, univerzitetima i na radnim mestima biće od presudnog značaja za iskorenjivanje politike mera štednje. Bez ovakvog pritiska odozdo, uslove potencijalnih kompromisa na političkoj sceni u Grčkoj diktiraće centar, jer želi da rezultat ovih izbora ne bude ništa više do ružan san za evropski kapital i njegove sluge na lokalu.

Drugarice i drugovi u Grčkoj neumorno rade na tome da današnji veliki korak za levicu bude samo prvi ka radikalnoj promeni društva. Mi ćemo ih budno pratiti, svesni činjenice da je Grčka mnogo bliže Srbiji i Balkanu nego što je to do danas delovalo.

Kapitalizam je milijardu puta zakazao, a Sirizina pobeda nedvosmisleno pokazuje da alternativa postoji . Grčka je probila led ka izlasku iz recesije, u čemu joj se u najskorijem roku moraju pridružiti sve leve snage Evrope i sveta.

Marks21 radi sa drugima na izgradnji radikalno levog pokreta u Srbiji, zbog čega smo deo Levog samita Srbije. Pridružite nam se!