Veliki proboj slovenačke Ujedinjene levice: 6% glasova, 6 mesta u Skupštini[5 min. za čitanje]

Nedavno oformljena koalicija Ujedinjena levica (Združena levica) prva je autentična levičarska partija koja se nakon četvrt veka izborila za ulazak u parlament neke od zemalja bivše Jugoslavije. Gal Kirn iz Inicijative za demokratski socijalizam, jedne od koosnivačica Ujedinjene levice, osvrće se na tok kampanje i značaj ovog uspeha.

Drage drugarice i drugovi, drage prijateljice i prijatelji, draga (nova) nova levico,

Razbili smo začarani krug antikomunizma u post-jugoslovenskom kontekstu. Pred vama je nešto duži članak o našoj kampanji kako biste stekli utisak o ovom istorijskom rezultatu!

O predizbornoj kampanji koalicije Ujedinjene levice (UL)

Kao što možete i da zamislite, veoma smo srećni što smo u prilici da vam saopštimo ovako fantastičan izborni rezultat! Kako su i svi komentatori primetili, UL je bila najveće iznenađenje. Pa ipak, put koji smo prešli bio je naporan. UL je od samog starta bila marginalizovana. Sledi jedan opštiji pregled naše izborne kampanje.

Kontekst vanrednih izbora je, kako i sam naziv govori, vanredan i izuzetan po svom karakteru. Nakon godina sve dublje kapitalističke krize, mera štednje i jačanja privatizacionih mera (u poslednjih nekoliko meseci za male pare prodato je nekoliko dobrostojećih velikih preduzeća, poput Heliosa i Merkatora, ali je lista predstojećih privatizacija mnogo duža), kao i prošlogodišnjih ustanaka, konstantni raskoli u vladajućoj koaliciji doveli su do prevremenih izbora. Odluka da se izbori sazovu usred leta stavila je sve nove snage na političkoj sceni – koaliciju Ujedinjene levice, ali i Piratsku partiju – pod veliki pritisak: kako za mesec dana organizovati predizbornu kampanju, koristeći se veoma skromnim finansijskim sredstvima (kampanju kraudsorsovanja), malom lokalnom partijskom infrastrukturom, u uslovima ekstremno pristrasnih establišment medija koji su autsajderima nudili malo prilika za javni nastup? Establišment mediji su UL davali prostor uglavnom samo u debatama sa drugim van-parlamentarnim partijama. Iznad svega, izbori su smešteni u letnji period, kada mnogi odlaze na kraće odmore ili su fokusirani na Svetsko prventsvo.

Pa ipak, bili smo rešeni da se ne oslanjamo samo na medije i politiku identiteta, već da se otisnemo u grasruts kampanju koja je u središte pažnje stavila brojne lokalne aktivnosti, kontaktiranje nekih lokalnih aktivista/kinja i simpatizera/ki Ujedinjene levice, razgovore licem u lice, organizovanje predstavljanja širom Slovenije kako bi se uspostavile baze na lokalima na osnovu kojih bismo mogli da gradimo u budućnosti. U tom smislu, ovaj proces je bio izuzetno važan i dragocen. Uspeli smo da se proširimo van Ljubljane, Maribora i još par urbanih sredina u kojima smo već zabeležili neku podršku na Evropskim izborima održanim u maju (5.5%). Kao jedina politička snaga sa programom konkretnih predloga za izlazak iz krize i primenu novih organizacionih formi (zadrugarstvo, radničko upravljanje, otpis duga, demokratska kontrola nad bankama i velikim državnim preduzećima), kroz kampanju smo se borili za još jednu temu: kraj privatizacijama. Uslovi pod kojima je, u finalnim nedeljama kampanje, strana kompanija Agrokor kupila Merkator pokazali su nam dve stvari: prvo, da je samo UL mobilisala kritičku svest oko ovog pitanja, i drugo, da je bez političkog pritiska u okvirima formalne politike izuzetno teško zaustaviti privatizaciju.

Istraživanja javnosti pokazivala su konstantnu podršku našoj listi od oko 2-2.5%, što nas je smestilo na osmo mesto, iza svih velikih parlamentarnih partija, ali i iza našeg prvobitnog cilja prelaska skupštinskog cenzusa od 4%. Takođe, možda i najznačajnije, došlo je do stvaranja nove političke partije centrističkog i naizgled liberalnog opredeljenja, koja je propagirala politiku visokog morala i vladavine zakona (protiv korupcije); u pitanju je Partija Mira Cerara, advokata koji uveliko radi kao jedan od pravnika za Parlament. Nekim čudom ova partija je već beležila oko 35% podrške, što ju je u medijima predstavilo kao potpuni hit, da bi uskoro izbila na prvo mesto, reflektujući nezadovoljstvo zvaničnim partijama i korupcijom. Uprkos visoko legalističkom i moralističkom stavu, njen lider je tokom poslednje kampanje „uhvaćen” kako iznosi negativne stavove o istopolnim brakovima, pravu na abortus i još nekim temama. To je razotkrilo konzervativniju stranu „visokog morala”, koja je popunjavala prostor stare levice i desnice.

Nova centristička partija ispostavila nam je još jedan žilav izazov: kako se postaviti ne samo kao glas onih koji su nezadovoljni postojećim političkim partijama, već kao glas protiv opštijeg ekonomskog uređenja; kako predstaviti radikalniju alternativu od „moralne i transparentne privatizacije”? Pored stalnog grasruts rada, reportaža i intervjua u lokalnim i drugim medijima, UL je poslednje nedelje kampanje dobila jednu veliku priliku. Najgledanija komercijalna POP TV pozvala je jednog od najistaknutijih koordinatora u našoj partiji, Luku Meseca, da zajedno sa svim glavnim partijama učestvuje u ključnoj završnoj TV debati. Izlaganje argumenata, nova politička svest i kritički glas UL zapanjio je predstavnike etabliranih partija i označio iznenađujuću prekretnicu ka skoku na preko 4% podrške u istraživanjima javnosti. Poslednjih dana kampanje mnoge javne ličnosti, od intelektualaca i aktivista do društvenih grupa i muzičara, podržale su Ujedinjenu levicu.

Zaključak: današnji izborni rezultat, ili šta znači glas za UL?

Da sumiramo rezultate. Glasovi iz inostranstva i poštom i dalje nisu uneti u računicu, ali je velika većina prebrojana: pobednik izbora je partija Mira Cerara (34.6%), Slovenačke demokrate su drugi (20.7%), Desus, partija penzionera, je treća (10.2%), dok je četvrto mesto zauzelo najveće iznenađenje ovih izbora – UL (6%). Socijal-demokrate su na petom mestu, uz malu razliku (5.9%). Šesto mesto zauzela je Katolička partija nove Slovenije (5.5%), a poslednja koja je prešla cenzus je Alijansa, bivše premijerke Alenke Bratušek (4.3%).

Ono što već sada možemo da kažemo je da su za UL glasali mnogi među onima koji su po prvi put izašli na izbore, ali i mnogi koji su do sada glasali po principu „manjeg zla”. Tako da je glas za UL daleko prevazišao dominantnu binarnu podelu: ili si za Janšu (bivši premijer, predsednik Slovenačkih demokrata, trenutno u zatvoru zbog korupcije), ili protiv Janše. Glasalo se za kritički glas koji u potpunosti odbacuje rešavanje krize neoliberalnim putem.

Ali ovo je tek početak. Otvorili smo vrata koja vode budućnosti koju moramo ponovo graditi i preusmeriti sa neoliberalnog puta. Zaključićemo pozivom na ekološki i demokratski socijalizam, na pobede i uspostavljanje veza između nove levice u Sloveniji, Evropi i širom sveta!

Drugarski,

Gal Kirn


Izvor: LeftEast