Fotografija sa aktuelnih protesta u Poljskoj

Ženska solidarnost: protiv manipulacija abortusom i ženskim telom[4 min. za čitanje]

Prenosimo saopštenje grupe Ženska solidarnost, koja je reagovala na manipulativno i tendenciozno prikazivanje i komentarisanje postupka abortusa u emisiji „Posle ručka“ na Hepiju, televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Napad na ženska reproduktivna prava, naročito pravo na abortus, odvija se širom sveta – trenutno najupadljivije u Poljskoj, gde su neprestani dvonedeljni protesti žena naterali poljsku vladu da odloži primenu novih, još restriktivnijih odluka o abortusu (Poljska i inače ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u čitavoj Evropi). Pokušaji da se nešto slično uradi i u Srbiji, između ostalog i kroz ovakve televizijske emisije, gde navodno respektabilni lekari ruku pod ruku sa desničarskim teoretičarima zavere raspredaju o pravu žena da raspolažu svojim telom, naići će na oštar i beskompromisan odgovor. Pravo na bezbedan i besplatan abortus mora biti neotuđivo pravo svake žene!

Dana 3. novembra 2020. godine televizija sa nacionalnom frekvencijom Happy je zlonamerno i senzacionalistički govorila o temi abortusa, navodeći svesno svoje gledalište na pogrešne i pogubne zaključke. U emisiji, doktor Vanja Milošević analizira snimak procesa koji je očigledno snimak kasnog prekida trudnoće, koji se u Srbiji, kao i u svim razvijenim zemljama, obavlja samo uz medicinsku indikaciju, odnosno najčešće kao posledica teške malformacije ploda ili kada trudnoća predstavlja rizik po život žene. U oba slučaja, radi se o strahovito traumatičnom događaju za ženu.

Ovakvim širenjem dezinformacija i svesnim učestvovanjem u senzacionalističkom i tabloidnom izveštavanju, kao i u demonizovanju prava žena na telesnu autonomiju (što po svojoj suštini i jeste abortus), doktor Vanja Milošević je ukaljao svoju titulu, zvanje i ugazio profesionalno i etičko ponašanje jednog doktora. Lekarska komora Srbije ne sme da žmuri na ovakve laži i nastupe koji se o jednoj civilizacijskoj tekovini pretvaraju u širenje kvazinaučnih teorija.

Doktor Milošević je pristao da o ovoj osetljivoj temi razgovara sa Miroljubom Petrovićem, nadrilekarom i rijaliti zvezdom, koji je poznat po svojim nazadnim i ultrakonzervativnim stavovima. U studiju nije moglo da se čuje ni jedno stanovište koje je bazirano na činjenicama, već je „debata“ bila prijatna razmena dezinformacija i poluistina među istomišljenicima.

Žensko telo je kroz istoriju kontrolisano na raznorazne zverske načine i ovo nije ni prvi, a nažalost ni poslednji put, da se žene svode na pokretne inkubatore, kao i da se sva odgovornost oko trudnoće prebacuje na njih. Često možemo da čujemo da se za nizak natalitet krive na prvom mestu žene koje ne žele da rađaju decu državi, dok država merama štednje guši svaku podršku i pomoć majkama, trudnicama i porodiljama. Kada se debatuje o pravu na abortus, nikada grupe koje se zalažu za ukidanje abortusa ne nastupaju iz pozicije brige o deci i majkama, već iz čiste potrebe da kontrolišu i eksploatišu žene.

Koristiti snimke prekida trudnoće u ovim slučajevima na skandalozno neodgovoran i neetičan način je apsolutno neprihvatljivo u bilo kom društvu koje smatra sebe civilizovanim i predstavlja najgrublje kršenje pravila struke, pre svega lekarske, ali i novinarske. Svojim neodgovornim izveštavanjem, Happy TV namerno navodi publiku na zaključak da se radi o grotesknom, psihopatskom ubijanju i čerečenju ploda. Ovakvo izvrtanje činjenica učinjeno je samo radi najgore vrste senzacionalizma i potpirivanja mržnje prema ženama. Istina je da se u Srbiji legalni abortus na zahtev žene obavlja do desete nedelje. Plod tada nema formiranu glavu, trup i udove kakvi su prikazani na snimku i slikama. U desetoj nedelji, kada je gornja granica za legalni abortus, plod je veličine oko tri centimetra i nema funkcionalan nervni sistem (koji će se potpuno formirati tek u šestom mesecu). Osim toga, do osme nedelje, moguć je i proces hemijski indukovanog abortusa, dakle, abortusi se ni u ranoj fazi ne obavljaju isključivo kiretažom.

S obzirom na to da svedočimo strašnom napadu ultrakonzervativnih struja na prava žena u Poljskoj, smatramo da Happy TV učestvuje u potpirivanju najgorih osećanja i impulsa kod svojih gledalaca, svesno šireći netačne informacije zarad najgore bulevarske, tabloidne, senzacionalističke „vrednosti“ i time potpiruje mržnju prema ženama koje se predstavljaju kao psihopatske ubice. Činjenica je da je seksualno obrazovanje u Srbiji praktično nepostojeće i da ogroman broj abortusa izvrše udate žene, u braku, koje već imaju jedno do dvoje dece i iz ekonomskih razloga prekidaju trudnoću.

Umesto da se radi na jačanju svesti o sveukupnoj odgovornosti i razvijanju programa o seksualnom obrazovanju, traumatično i bolno pitanje abortusa se koristi za skupljanje jeftinih političkih poena, klikova i tabloidne senzacije. Ovakvo antinaučno, antižensko izvešavanje je nedopustivo i ne sme da prođe bez reakcije. Stoga, kao zabrinute građanke, pozivamo Poverenicu za rodnu ravnopravnost, sve organizacije civilnog društva, RFZO i sve druge nadležne institucije da se oglase povodom ovog zloćudnog raspirivanja mržnje prema ženama.

Grupa „Ženska solidarnost“