Balkansko NE u NATO! – po(r)uka 20 godina kasnije[2 min. za čitanje]

Ovog vikenda, povodom dvadesete godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije, organizujemo međunarodnu anti-NATO konferenciju.

Ovo je godišnjica koju političke elite u Srbiji žele da zaboravimo. Razlog je jednostavan. Politički vrh zemlje radi sve da nas približi zapadnim vojnim i ekonomskim strukturama.

Još od 2006. godine, Srbija je članica Partnerstva za mir, predvorja NATO-a. Srbija je učestvovala u mnogobrojnim vojnim vežbama sa NATO-om, a tu politiku vode kako liberalne tako i nacionalne opcije.

Mi se protivimo zbližavanju Srbije sa NATO-om. Razlog tome nije „samo“ bombardovanje Srbije 1999. godine, već i činjenica da približavanje NATO-u nije u interesu kako stanovništva naše zemlje tako ni naroda širom sveta.

Širenje NATO-a na istok dovelo je do velikih tenzija u Ukrajini. Bombardovanje 1999. godine poslužilo je kao pokriće za mnoge potonje ratove – odnosno, „humanitarne intervencije“ – u kojima je NATO učestvovao. Primera radi, zbog NATO-ove intervencije u Libiji i dan-danas traje građanski rat.

Zato nećemo dozvoliti da se ova tema stavi pod tepih, ali ni da o njoj pričaju samo krajnje desničarske stranke koje seju mržnju protiv naših suseda i smatraju da je interes Srbije da se okrene Rusiji.

Levica zna da ne postoji nijedna imperijalistička sila koja deluje u interesu radničke klase u Srbiji i čitavom regionu.

Proširenje NATO-a i kontraudari Rusije mogu samo da dovedu do još veće nestabilnosti u regionu koji je već dovoljno propatio.

Jedini put kojim se možemo odupreti stranim silama jeste da izgradimo prijateljstvo i saradnju među narodima Balkana. Kako su isticali naši socijalisti Svetozar Marković i Dimitrije Tucović, jedini odgovor leži u Balkanskoj socijalističkoj federaciji.

To je poruka koju ćemo 23. i 24. marta poslati sa svoje konferencije. Na njoj će, uz članove i članice Marks21, govoriti i: Kris Najnham, potpredsednik koalicije „Zaustavimo rat“ (Stop the War) u Britaniji i autor knjige „Narod protiv Tonija Blera“; Marija Perković, dugogodišnja aktivistkinja Mreže Žena u crnom Srbije i Partije rada; Ivan Zlatić, predsednik Socijaldemokratske unije; Filip Balunović, autor knjige „Beleške sa slobode“; Marko Milošević, aktivista Radničke fronte u Hrvatskoj; te Kevin Ovenden, socijalistički novinar i autor knjige „Siriza u lavirintu“.

Konferencija se održava u CUK Imago (Dečanska 14). Ulaz na konferenciju je slobodan. Dođite, organizujmo se, zaustavimo NATO!

Program konferencije

Subota, 23. mart

14:00 – 15:15  Vruće bombe posle Hladnog rata: ’99. i nova uloga NATO-a

Maša Stojanović (uvodna reč), Kris Najnham (Stop the War Coalition)

16:00 – 17:30  Integracije protiv „balkanizacije“: EU, NATO i zarobljeni mir

Vladimir Unkovski-Korica (Marks21), Anja Ilić (Marks21)

19:00 – 21:00  Kosovo (ni)je Srbija: rešenje u levom ključu

Matija Medenica (Marks21), Ivan Zlatić (Socijaldemokratska unija), Marija Perković (Žene u crnom), Filip Balunović (autor knjige Beleške sa slobode)

Nedelja, 24. mart

18:00 – 20:30  Okrugli sto: Balkan narodima Balkana

Jelena Lalatović (Marks21), Marko Milošević (Radnička fronta), Kevin Ovenden (autor knjige Siriza u lavirintu)