Stop represiji nad oružarima – solidarnost sa Draganom Ilićem![2 min. za čitanje]

Predsedniku Sindikalne organizacije Zastava oružje, Draganu Iliću, juče je otkazan ugovor o radu – navodno jer se drugi put u poslednjih godinu dana nije „čekirao“ prilikom prolaska kroz fabričku kapiju. Pravi razlog, međutim, leži u činjenici da kragujevački oružari i oružarke i njihov borbeni sindikat već godinama pružaju otpor daljem urušavanju i konačnoj privatizaciji Zastava oružja, čiji se nadzorni odbor stara da i ovaj nekadašnji industrijski gigant što pre pređe u privatne ruke.

Uručivanje otkaza predsedniku sindikata oružara Draganu Iliću najnoviji je u nizu represivnih poteza uprave fabrike prema radništvu i njegovim predstavnicima. Protiv Ilića je od strane nadzornog odbora već podignut veći broj krivičnih prijava – što zbog navodnog fizičkog napada na predsednika nadzornog odbora, što zbog javnog informisanja radnika i radnica fabrike o načinu na koji nadzorni odbor rukovodi fabrikom. Radnici i radnice stavljaju se pod pritisak da se iščlane iz sindikata, a rukovodioci rada bivaju smenjeni ukoliko su u sindikatu.

O povećanoj represiji uprave Zastava oružja nad borbenim radništvom svedoči i činjenica da je poslednji štrajk u ovoj fabrici organizovan pre oko godinu dana – krajem maja 2018. godine – i da je prekinut svega nekoliko dana kasnije, uprkos činjenici da je većina od 2200 radnika i radnica isprva stupila u štrajk. Naime, zbog pretnji da štrajkačima neće biti isplaćene zarade, kao i postavljanja kamera u proizvodnim pogonima, deo radništva ubrzo se vratio na posao. Nedugo potom otkazan je i protest koji je trebalo da se održi u Beogradu, ispred zgrada Vlade i Ministarstva odbrane, bez obzira na činjenicu što ni fabrička uprava ni država nisu izašle u susret zahtevima štrajkača.

Upornost, hrabrost i borbenost radnika i radnica Zastava oružja, zalaganje njihovog sindikata za veće plate, bolju zaštitu na radu i bolje uslove rada uopšte, kao i insistiranje da fabrika bude izuzeta iz procesa privatizacije do sada su predstavljali čvrstu branu napadima rukovodstva i države. Ne dozvolimo da pojačani pritisci na oružare i oružarke skrše snagu radničke solidarnosti i jedinstva u borbi protiv privatizacije i urušavanja radničkog dostojanstva! Podržimo kragujevačke oružare i oružarke koji se sutra u 10.30 okupljaju ispred Upravne zgrade Zastava povodom uručivanja otkaza Draganu Iliću – podržimo ih i u svim narednim borbama protiv represije nad sindikatom i štrajkačima! Neće proći!