BOA, M21, SDU: U subotu se pridružite levom bloku![2 min. za čitanje]

Saopštenje povodom formiranja levog bloka na antirežimskim protestima

Prenosimo zajedničko saopštenje o formiranju levog bloka na predstojećem protestu koji će se održati u subotu od 18h u Beogradu.

Već šest nedelja svedočimo masovnim protestima u Beogradu, a sada i širom Srbije, u kojima nezadovoljni građani izlaze na ulicu, iskazujući bes prema vlasti.

U Beogradu ovaj protest predvodi neprincipijelna koalicija opozicionih ’lidera’, koji se kriju se iza navodno nestranačke omladine, glumaca i drugih javnih ličnosti. Vođstvo beogradskih protesta odstranjuje sve leve politike i sužava mogućnosti da protesti dovedu u pitanje osnove vladajućeg poretka: politiku štednje, dužničkog ropstva i eksploatacije radnica i radnika ove zemlje. Takav pristup ne može rešiti ništa i samo maskira probleme sa kojima se stanovništvo Srbije suočava.

Bes koji narod oseća je potpuno opravdan. Radnici ginu na skelama, ljude isteruju iz stanova, rasprodaja javne imovine se nastavlja, a radni ljudi su prinuđeni da se zapošljavaju na crno ili preko agencija, bez ikakve sigurnosti radnog mesta i za nadnice od kojih ne mogu da prežive.

U prethodne tri nedelje na subotnjim protestima, uprkos željama organizatora, forimirao se levi blok, okupljen oko Združene akcije „Krov nad glavom“, organizacije levice koja se bori da stanovanje bude prepoznato kao neotuđiva potreba svakog čoveka. Levi blok je kao svoje vodeće parole istakao „Stop krvavim radničkim odelima“ i „Bez doma niko“. Mi, potpisane organizacije i inicijative, planiramo da u okviru levog bloka nastavimo isticanje širih problema sa kojima se suočava radnička klasa u Srbiji, a kojima se ne bave ni vlast ni opozicija, i da zahtevamo njihovo rešenje. Na protestu nudimo mesto za sve koji dolaze da dignu glas i protiv vlasti SNS i protiv sistemske nepravde, mesto za sve koji su na ulicama ne zbog opozicije, nego uprkos njoj.

Zato danas glasno zahtevamo:

Bezbednost radnika na radnom mestu!

Moratorijum na prinudna iseljenja!

Obustavu privatizacije i rasprodaje javnih preduzeća i njihove imovine!

Stalan i stabilan posao za sve radnice i radnike!

Mi se zalažemo za drugačiju politiku, koja radničku klasu stavlja na prvo mesto. Sve koji žele da grade takvu politiku pozivamo da se u subotu pridruže levom bloku.

Borba se nastavlja!

Beogradska omladinska akcija
Marks21
Socijaldemokratska unija