Solidarnost sa grčkim aktivistima – protiv državne represije![6 min. za čitanje]

S engleskog preveo Darko Vujica

Prenosimo saopštenje solidarnosti sa grčkim aktivistima i aktivistkinjama koji se nalaze na meti sve represivnijih politika Sirizine vlade, koja se, nakon što je kapitulirala pred Trojkom evropskih kreditora, sada obračunava sa svim protivnicima i protivnicama razornih mera „štednje“, a bazičnu solidarnost kažnjava preteći višegodišnjim zatvorskim kaznama. Na meti su posebno svi koji su aktivni u akcijama sprečavanja prinudnih iseljenja, kojih, prema planovima za 2019. godinu, treba da bude čak oko 50.000. Kao aktivisti i aktivistkinje kolektiva Združena akcija „Krov nad glavom“, i sami se suočavamo sa pokušajima obeshrabrivanja i gušenja solidarnosti korišćenjem državne represije. Svojim saborcima i saborkinjama u Grčkoj želimo da ostanu jaki i da nas inspirišu snagom svoje solidarne borbe protiv režima „štednje“.
Pozivamo vas da na glasilima svojih organizacija podelite ovo saopštenje i proširite vest o represiji s kojom se drugovi i drugarice u Grčkoj suočavaju. Solidarnost je naša snaga!
Engleska verzija saopštenja originalno je objavljena na sajtu američkog časopisa Jacobin. Srpsko-hrvatska verzija objavljena je na portalu Prometej.ba.

2015. godine, međunarodna ljevica položila je svoje nade u Sirizu i njena obećanja u vezi sa prekidom mjera štednje. Danas, ona mora pozvati na svjedočenje o represiji društvenih pokreta koju u Grčkoj vrši vlada Aleksisa Ciprasa.

Jedan od mitova koje širi grčka vlada i njezini pristaše u inozemstvu je ta, da, za razliku od njezinih prethodnika, ne pribjegava represiji u suočavanju sa opozicijom i otporom njihovoj politici. Istina je da se Sirizina vlada nikada nije morala baviti masovnim mobilizacijama u usporedbi sa onima koje su trajale od 2010. do 2012. i koje su obilježile državu.

Ipak, iako je društveni otpor na politiku spašavanja znatno oslabljen gubitkom moralnosti nakon Ciprasove kapitulacije pred trima europskim institucijama u ljeto 2015, on zasigurno nije nestao. Posebno je važan otpor protiv prodaje ovršenih domova. Te aukcije su vrlo osjetljivo pitanje za grčko društvo, ali i ključne kada je u pitanju potražnja banaka koje su svoje prioritete nametnule sukcesivnim vladama.

Otpor protiv aukcijske politike suočio se sa sve većom represijom grčke države i javnih vlasti. Danas se desetine ljudi diljem zemlje suočavaju s kaznenim progonima zbog akcija koje su poduzeli protiv aukcija. Njihov broj se znatno povećao od decembra 2017. kada je vlada izglasala poseban zakon usmjeren na ove akcije.

Eskalacija represije postala je očigledna u septembru 2018. kada je pet nepoznatih aktivista u anti-aukcijskom pokretu pozvalo poseban odjel sigurnosne službe – tzv. Odjel za zaštitu države i demokratskog državnog uređenja. Pozvani aktivisti su Pangiotis Lafazanis, tajnik ljevičarske stranke Narodno jedinstvo i bivši ministar energetike u prvoj Sirizinoj vladi, kao i Leonidas i Elias Papadopulos, glasnogovornici mreže „Ne želimo platiti“.

Unatoč licemjernim izjavama vladinih i Sirizinih službenika koji su izrazili zabrinutost zbog progona Lafazanisa, to je bio očigledan prikaz autoritarizma. Štaviše, daleko od toga da je to izoliran slučaj. Prije samo nekoliko dana, početkom decembra, još tri člana anti-aukcijskog pokreta, uključujući poznate aktiviste Tananisa Guranisa i Avgija Voutsina, primili su poziv da se pojave pred istom sigurnosnom službom.

Ta je represivna spirala morala nužno izazvati zabrinutost zbog sudbine demokratskih prava i građanskih sloboda u Grčkoj – zabrinutost koja se danas širi među širim krugovima europske i međunarodne ljevice kao i u društvenim pokretima, i među ljevičarskim intelektualcima. Ova zabrinutost se ogleda u otvorenom pismu koje slijedi u nastavku teksta, koje je objavljeno u međunarodnim medijima. Potpisnici su Jean-Luc Melenchon i cijela parlamentarna skupina La France Insoumise; zastupnici i zastupnice iz španjolskog Podemosa, njemačke Partije Ljevice i portugalskog Lijevog bloka. Potpisnici su također i važne osobe međunarodne ljevice poput Noama Chomskog, Tariqua Alija, Alaina Badioua i Frederica Lordona.

Njihov protest važan je u pomoći da europskoj i međunarodnoj ljevici približi stvarni karakter Ciprasove vlade.

* * *

„Grčka kriza više nije naslovna vijest, ali grčki narod i dalje pati zbog nemilosrdne štednje koja im se nameće već više od osam godina. Oni koji se protive politici spašavanja suočavaju se sa represijom. Akcije usmjerene protiv ovrha izuzetno su snažne. Tijekom posljednje dvije godine, Sirizina vlada, koja je udovoljila diktatu grčkih zajmodavaca, bitno je pojačala pritisak na vlasnike domova kako bi pomogle privatnim bankama da utjeraju dugove. Set zakona usvojen u decembru 2017. je posebno to regulirao uvevši potencijalne kazne od šest mjeseci zatvora onima koji se protive ovrhama. Nadalje, vlada je pomjerila postupke za aukcije daleko od sudnica na elektronsku platformu koju su aktivirati odvjetnici unutar zatvorenih vrata njihovih ureda.

Od početka godine, deseci aktivista diljem zemlje suočili su se s optužbama, a nekoliko suđenja je već u tijeku. Među onima kojima se sudi je i Pangiotis Lafazanis, bivši ministar energetike u prvoj Sirizinoj vladi i trenutni tajnik političke stranke Narodno jedinstvo; kao i Eliasu i Leonidasu Papadopulosu, koji su osnivači kampanje „Ne želim platiti“, i Elias Smilios, općinski vjećnik u Solunskoj regiji.

To je prvi put od pada diktature da se vođa jedne političke stranke suočava sa progonom zbog političkih aktivnosti. Štaviše, optužbe protiv tih aktivista pokrenula je posebna grana sigurnosnih službi, Odjel za zaštitu države i demokratskog državnog uređenja, u čijem zapisniku nema akcija protiv fašističke Zlatne zore ili drugih ekstremnih aktivista. Ovi aktivisti suočavaju se s potencijalnim zatvorskim kaznama do osam i pol godina.

Ovo je kritičan trenutak za demokraciju i građanske slobode u Grčkoj. Tražimo da se optužbe protiv svih aktivista društvenih pokreta protiv aukcija odbace. Izražavamo svoju solidarnost sa svima onima u Grčkoj koji se suočavaju sa represijom zbog svog djelovanja u obranu njihovih društvenih prava.“

Lista potpisnika sa Jacobin-a:

Organizacije, sindikati i udruge

CUP (Popular Unity Candidacy), Catalonia

Co.Bas Trade Union, Spain

The parliamentary group of France Insoumise

Habita Association for the Right to Housing and to the City, Portugal

Observatory on Debt in Globalization, Spain

Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH); Procés Constituent, Catalonia

Sindicat de Llogaters i Llogateres (Union for the Defense of Tenants), Spain

Witten Tenants Association, Germany

 
Prvi potpisnici

Gilbert Achcar, SOAS, University of London

Tariq Ali, writer, London

Cinzia Arruzza, New School, New York

Robert Brenner, Professor, UCLA

Alain Badiou, philosopher, Paris

Ludivine Bantigny, University of Caen

Diego Borja, former economy and finance minister of Ecuador

Noam Chomsky, professor emeritus, MIT

Jorge Costa, MP, Left Bloc, Portugal

Sevim Dagdelen, MP, Die Linke, Germany

Jodi Dean, Hobart and William Smith Colleges, Geneva, New York

Fabio De Masi, MP, Die Linke, Germany

Zillah Eisenstein, professor emeritus, Ithaca New York

Irene Escorihuela, president of Observatori DESC, Spain

Stefano Fassina, MP Liberi e Uguali, former vice-minister of finance, Italy

Sònia Farré Fidalgo, MP for En Comú Podem, Spain

Teresa Forcades, Procés Constituent, Catalonia

Heike Hänsel, MP, Die Linke

Pierre Khalfa, Fondation Copernic, France

Stathis Kouvelakis, King’s College London

Costas Lapavitsas, SOAS University of London

Frédéric Lordon, CNRS research director, France

Francisco Louça, professor, University of Lisbon, Portugal

Michaël Löwy, CNRS emeritus research director, France

Jean-Luc Mélenchon, president of the parliamentary group of France Insoumise

Manolo Monereo, MP, Podemos, Spain

Eric Toussaint, CADTM, Belgium

Miguel Urban, MEP Podemos, Spain

Eleni Varikas, professor emeritus, University of Paris