Buđenje studentskog pokreta: Intervju sa Tarom Tuševljak[2 min. za čitanje]

Nakon više godina, primećuju se naznake buđenja studentskog pokreta. U petak, 26. novembra, studenti su organizovali protest podrške vijetnamskim radnicima u Linglongu na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Naš član, Pavle Ilić, razgovarao je sa Tarom Tuševljak, organizatorkom tog skupa solidarnosti.

P.I.: Tara, pre svega, reci nam zašto smo ovde danas?
T.T.: Pa, pre svega, mi kao studenti želimo da se izborimo za prava radnika. Želimo da se izborimo za prava radnika, ne želimo da tako nešto prođe neopaženo. Mi kao studenti imamo tu privilegiju da možemo da pričamo o onome o čemu želimo a da ne budemo sankcionisani na onaj način na koji oni koji su radnici mogu da trpe zbog toga. Mi se, pre svega, borimo protiv korumpiranog sistema. Protiv onih na vlasti koji godinama donose iste odluke. Mi prosto verujemo u bolje sutra i verujemo da nešto možemo da promenimo. Čak i ako krenemo od malih protesta, na dugi rok, možemo da postignemo još.
P.I.: A, reci mi, dok ste pripremali ovaj protest, kakva je bila reakcija kolega i koleginica?
T.T.: Pa, zavisi od osobe do osobe. Ali, zapravo, iznenađujuće mnogo kolega je bilo orno da se nešto odradi. Vidim puno nade i želje u mladima. Mi, prosto, nismo toliko zaglavljeni; nismo u tolikoj apatiji koliko se trude da nas predstave. Mnogo smo aktivniji i mnogo se više trudimo nego što bi oni očekivali.
P.I.: Misliš da među mladima ima prostora za širenje ideje o borbi ne samo za radnička prava nego za prava svih potlačenih?
T.T.: Ne samo da ima, već je izuzeztno izražena.
P.I.: To mi je baš drago da čujem. Kakva su ti očekvianja od današnjeg protesta?
T.T.: Očekivanja od današnjeg protesta su da se pojavi barem grupa entuzijastičnih ljudi. Jer, dobre vesti se brzo šire.
P.I.: Imate li neke planove za dalje? Kako ćete ovu borbu voditi u budćnosti?
T.T.: Ovo je prvi korak, ali mi želimo da podstaknemo dalje demonstracije i da nastavimo. Možda ovim tempom, ali verujem u budućnosti sve brže i brže, i promenimo ono što se dešava. Ne želimo da stanemo, već da dođemo do boljeg sutra.
P.I.: I, za kraj, ako ova inicijativa postane masovna, hoće li se priključiti protestima protiv Rio Tinta, Zakona o referendumu i tome slično?
T.T.: Ne samo to. Većina učesnika današnjeg protesta zapravo već ide na demonstracije protiv Rio Tinta i sve slične proteste, pogotovo one vezane za ekologiju. Tako smo se dobrim delom i upoznali. Oni su nam dali prostora i podstakli nas da i mi krenemo ovim putem.