Ričard Bojd Baret, jedan od petoro novoizabranih poslanika Saveza ujedinjene levice

Izbori u Irskoj: propast šefova i proboj levice[2 min. za čitanje]

Glasači koji su izašli na parlamentarne izbore u potpunosti su nalemali glavnu irsku partiju koja zastupa interese šefova i gazda. Radikalna levica napravila je proboj, osvojivši pet mesta u parlamentu.

Najveću promenu u odnosu na prethodne izbore zabeležio je sunovrat podrške partiji Fajana fejl. Njen udeo u glasovima pao je na manje od 15 posto na nivou zemlje – u poređenju sa 42 posto 2007.

Ovo je najveći poraz ove partije ikada. Fajana fejl je dominirala irskom političkom scenom još od nezavisnosti od Britanije 1921, a vlast je držala od 1997.

Fajana fejl sada u Dablinu ima manje od osam posto podrške i sa 13 poslanika u glavnom gradu spala je samo na jednog. Sve se ovo dešava partiji koja je imala istorijskih 100,000 članova još u vreme kada je cela zemlja imala 3.5 miliona stanovnika i koja je nekada mogla da očekuje 40 posto radničkih glasova. Političke dinastije koje su decenijama kontrolisale izborne jedinice nestale su, dok mesta iz kojih su od 1920-tih dolazili poslanici Fajana fejla sada glasaju drugačije.

Irska Zelena partija, koja je ropski podržavala koalicionu vladu Fajana fejla, desetkovana je na izborima i više nema poslanika u parlamentu.

Glasovi za irsku Laburističku partiju značajno su porasli. Ipak, njen nepokolebljiv nedostatak radikalizma ukazuje na to da ona neće ni pokušati da tu podršku iskoristi kako bi pokrenula kampanju protiv mera štednje. Verovatnije je da će, nasuprot tome, laburisti ući u koaliciju sa drugom po redu omiljenom šefovskom partijom, Fajn gaelom. Šin fejn je takođe uznapredovao, sa oko 18 posto glasova, i sada deluje da bi mogao da postane najveća opoziciona partija.

Radikalna levica je napravila značajan proboj sa kandidatima okupljenim oko Saveza ujedinjene levice.

Novoizabrani poslanici Saveza su Ričard Bojd Baret i Džoan Kolins iz saveza Ljudi ispred profita, Džo Higins i Kler Dejli iz Socijalističke partije i Simus Hili iz Akcione grupe radnika i nezaposlenih Tiperarija.

Ostali članovi Saveza ujedinjene levice takođe su zabeležili odlične rezultate.

Nakon što se zaglibila u korupcionaškim skandalima sa bankarima i zemljišnim preduzetnicima, poslednja vlada je pokrenula brutalni napad na životni standard radničke klase.

73 milijarde funti Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda pozajmljene za spašavanje banaka, sada su se svalile na leđa siromašnih i ranjivih.

Sposobnost sindikalnog vođstva da odgađa pokretanje borbe protiv mera štednje uslovila je da kriza u najvećoj meri bude kriza parlamentarne politike. Fajn gael se ne vezuje za korumpirane pro-bankarske i pro-preduzetničke ekscese Fajana fejla i zato je dobila podršku glasača.

Ali i laburisti i Fajn gael podržali su MMF u spašavanju banaka. Narednih nekoliko meseci gledaćemo ih kako primenjuju iste one mere štednje koje su dovele do propasti Fajana fejla.