Nesportske igre tenka i traktora[2 min. za čitanje]

Poslednjih nekoliko meseci svedoci smo novih međusobnih provokacija vladajućih klasa u Srbiji i Hrvatskoj. Leto je počelo napadima na sezonske radnike srpske nacionalnosti na Braču. Pre nekoliko dana u kafiću u Uzdolju nadomak Knina napadnuto je nekoliko osoba koje su gledale utakmicu Crvene zvezde. Ni nedelju dana nakon toga ispred stadiona „Rajko Mitić“ u Beogradu postavljen je (nije osvanuo) tenk kao odgovor na to. Navijačka grupa Crvene zvezde dobila je dozvolu nadležnih organa za postavljanje ovog vojnog oklopnog vozila. Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da ovo nije tenk već je u pitanju „maketa nečega što podseća na tenk“ i da ne predstavlja nikakav „simbol devedesetih“. Ovo na devedesete verovatno takođe samo „podseća“.

Osim na devedesete, ovo je neke podsetilo i na tenk kao simbol oslobođenja nakon Drugog svetskog rata. Jedan takav tenk kao svoj simbol nosi inicijativa Lokalni front iz Kraljeva. U pitanju je spomenik prvom partizanskom tenku koji je 2008. godine, pod udarom revizionizma, sklonjen s trga u Kraljevu. Povod za sklanjanje bila je njegova ideološka pozadina, zbog čega je završio u kasarni jer, kako su gradske vlasti tada rekle – jednom tenku je tamo i mesto.

Problem s tenkom leži u ideološkoj svrsi s kojom se koristi. Za vladajuću klasu, kao što vidimo, tenk je „samo maketa“ kada služi raspaljivanju nacionalizma – a kada simbolizuje udruženu antifašističku borbu naših naroda, odjednom postaje simbol militarizma. Borbeno vozilo sa narodnooslobodilačkom simbolikom upravo zbog te simbolike i biva uklonjeno, dok tenk koji podseća na velikosrpsku agresiju i opsadu Vukovara dobija državnu protekciju. Kao socijalisti i socijalistkinje, treba da činimo sve da pripadnike i pripadnice drugih naroda zaštitimo od etničke mržnje – koju tenk ispred stadiona „Rajko Mitić“ zaziva.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da ne želi da komentariše stvari „izvan sportskih borilišta“, te kako ne želi da se ovim „kvari sjajan rezultat sportista“. Sportska pobeda, pak, ne može da zaseni činjenicu da naša vladajuća klasa podstiče etničku netrpeljivost prema hrvatskom narodu i drugim nacionalnim manjinama u Srbiji, kao i da navijačke grupe imaju ogromnu ulogu u raspirivanju međuetničke mržnje. „Odgovor“ navijača Dinama u vidu traktora na stadionu Maksimir u Zagrebu jasan je podsetnik kako nacionalistički odgovor na nacionalistički ispad vodi potencijalnoj eskalaciji nasilja. Zato je naš zadatak, kao levice u Srbiji, ne samo da osudimo incidente motivisane velikosrpskom ideologijom, već i da se aktivno borimo protiv vlasti čija politika takve pozive na mržnju i nasilje omogućava i podstiče.