Poziv na diskusiju – Solidarnost sa borbom naroda Palestine![2 min. za čitanje]

Pozivamo vas da se pridružite diskusiji „Solidarnost sa narodom Palestine“ koju organizuju Marks21, Društveni pokret Plamen i Društvo srpsko-palestinskog prijateljstva, a koja će se održati na dan Nakbe, 15. maja 2021. godine.

Detalji o mestu i tačnom vremenu održavanja biće objavljeni na Fejsbuk stranicama organizatora diskusije, a možete ih dobiti i pozivom na +381 61 6432 713.

Na diskusiji će biti reči o značaju palestinske borbe na međunarodnom nivou, ulozi koju imperijalizam igra u tlačenju Palestinaca i Palestinki i praktičnim oblicima organizovanja i solidarnosti koje u Srbiji možemo da stvorimo i gradimo, uključujući pokret BDS.

Uvodna izlaganja održaće:

Anja Ilić, Marks21

Miloš Jeremić, Društveni pokret Plamen

Milan Jevtić, Društvo srpsko-palestinskog prijateljstva

Pridružite nam se! Pobeda za Palestinu biće težak poraz za zapadni imperijalizam, koji je danas najveća pretnja po mir u svetu!

* * *

Država Izrael nastavlja svoj teror nad palestinskim stanovništvom na zemlji koju ilegalno okupira. Do nove eskalacije nasilja došlo je nakon masovnih protesta Palestinaca i Palestinki protiv prinudnih iseljenja sa zemlje na koju izraelski kolonisti tvrde da polažu prava, najviše u naselju Šeik Džara u Istočnom Jerusalimu.

U vazdušnim napadima izraelske vojske na Gazu i neprestanom nasilju policijskih snaga život je izgubilo preko dvadesetoro Palestinaca i Palestinki, od čega devetoro dece. U raketnim protivnapadima ubijene su dve državljanke Izraela. Odgovornost za sve ovo krvoproliće leži isključivo na državi Izrael i njenom zverskom odnosu prema palestinskom narodu, koji već decenijama sistematski uništava.

Bez obzira na činjenicu da je država Izrael uspostavila aparthejd režim u 21. veku, to što je ključni saveznik SAD na Bliskom istoku znači da ona i njena ekstremno desničarska vlada mogu gotovo bez ikakvih posledica ili čak osude da nastave sa politikom etničkog čišćenja i uništavanja Palestinaca i Palestinki. Stoga je dužnost svih progresivnih snaga širom sveta da podignu glas protiv ovog jezivog tlačenja i priključe se BDS pokretu (globalna kampanja za bojkot, prestanak investicija i sankcije državi Izrael), kao i drugim oblicima solidarnosti sa borbom naroda Palestine za svoja osnovna prava. U Srbiji to podrazumeva i suprotstavljanje ulasku u NATO, imperijalistički savez koji daje pokriće za izraelsko krvoproliće.

Jedan svet, jedna borba!

عالم واحد ، نضال واحد