palestine wallpaper Best of palestine wallpaper HD Ideas

Poziv na diskusiju – Solidarnost sa borbom naroda Palestine![2 min. za čitanje]

Pozivamo vas da se pridružite diskusiji „Palestina: Jedan svet, jedna borba“ koju organizuju Marks21, Društveni pokret Plamen i Društvo srpsko-palestinskog prijateljstva, a koja će se održati na dan Nakbe, 15. maja 2021. godine od 19 časova na platformi Zoom.

Na diskusiji će biti reči o značaju palestinske borbe na međunarodnom nivou, ulozi koju imperijalizam igra u tlačenju Palestinaca i Palestinki i praktičnim oblicima organizovanja i solidarnosti koje u Srbiji možemo da stvorimo i gradimo, uključujući pokret BDS.

Uvodna izlaganja održaće:

Anja Ilić, Marks21

Miloš Jeremić, Društveni pokret Plamen

Milan Jevtić, Društvo srpsko-palestinskog prijateljstva

Pridružite nam se!

Pobeda za Palestinu biće težak poraz za zapadni imperijalizam, koji je danas najveća pretnja po mir u svetu!

Zoom link za diskusiju: https://us02web.zoom.us/j/87846721409

Sledi tekst letka koji smo delili na protestu održanom 12. maja u Beogradu u organizaciji palestinske dijaspore.

Solidarnost sa borbom naroda Palestine!

Država Izrael nastavlja svoj teror nad palestinskim stanovništvom na zemlji koju ilegalno okupira. Do nove eskalacije nasilja došlo je nakon masovnih protesta Palestinaca i Palestinki protiv prinudnih iseljenja sa zemlje na koju izraelski kolonisti tvrde da polažu prava, najviše u naselju Šeik Džara u Istočnom Jerusalimu.

U vazdušnim napadima izraelske vojske na Gazu i neprestanom nasilju policijskih snaga život je izgubilo preko dvadesetoro Palestinaca i Palestinki, od čega devetoro dece. U raketnim protivnapadima ubijene su dve državljanke Izraela. Odgovornost za sve ovo krvoproliće leži isključivo na državi Izrael i njenom zverskom odnosu prema palestinskom narodu, koji već decenijama sistematski uništava.

Bez obzira na činjenicu da je država Izrael uspostavila aparthejd režim u 21. veku, to što je ključni saveznik SAD na Bliskom istoku znači da ona i njena ekstremno desničarska vlada mogu gotovo bez ikakvih posledica ili čak osuda da nastave sa politikom etničkog čišćenja i uništavanja Palestinaca i Palestinki. Stoga je dužnost svih progresivnih snaga širom sveta da podignu glas protiv ovog jezivog tlačenja i priključe se BDS pokretu (globalna kampanja za bojkot, prestanak investicija i sankcije državi Izrael), kao i drugim oblicima solidarnosti sa borbom naroda Palestine za svoja osnovna prava. U Srbiji to podrazumeva i suprotstavljanje ulasku u NATO, imperijalistički savez koji daje pokriće i za izraelsko krvoproliće.

Jedan svet, jedna borba!