Protestno pismo radnika Apoteke Leskovac[5 min. za čitanje]

Prenosimo protestno pismo radnica i radnika Apoteke Leskovac, koji se suočavaju sa pretnjom otkaza u poslednjoj otvorenoj javnoj apoteci u tom gradu, nakon što su ostale kroz različite malverzacije već zatvorene. Ovo pismo smo jutros pročitali javnosti ispred Predsedništva Srbije i tamo ga predali zajedno sa drugim levim organizacijama, pokretima i sindikatima.

PROTESTNO PISMO
UPUĆENO
PREDSEDNIKU SRBIJE ALEKSANDRU VUČIĆU I
PREDSEDNIKU VLADE ANI BRNABIĆ

 

Poštovani,

Obraćamo Vam se ovom prilikom jer ne vidimo drugi način da privučemo vašu pažnju. Egzistencija osam upošljenika Apoteke Leskovac je dovedena u pitanje, i to ni manje ni više nego u ovom kriznom periodu koji je težak za sve nas. Hteli bismo da pitamo, da li je normalno u stanju pandemije osam zdravstvenih radnika proglasiti tehnološkim viškom i ostaviti bez posla, zato što je to upravo ono što se dešava u Leskovcu. Leskovac je jedini grad u Srbiji i u svetu koji u vreme pandemije proglašava zdravstvene radnike tehnološkim viškom! Da li je u redu, zdravstvene radnike proglašavati tehnološkim viškom u vremenu kada je zdravstveni sistem prenapregnut i kada vapi za osobljem koje treba da brine o obolelima? Da li je u redu, da zdravstveni radnici koji su u prvim borbenim redovima protiv ovog strašnog virusa i koji se nesebično izlažu riziku od bolesti, u ovakvoj situaciji budu ostavljeni na ulici bez  mogućnosti da rade i zarade novac za egzistenciju njih samih i njihovih porodica? Da li je u redu da Leskovac i ceo Jablanički okrug ostanu bez ijedne državne i dežurne apoteke, i da narod ovog regiona prvu dežurnu apoteku može naći u Nišu?

Dana 10.12.2020.god. Upravni odbor je na predlog VD Direktora AU leskovac, doneo odluku da se po sistematizaciji broj radnika svede na nula. Nasuprot našem apelu da se takva odluka ne donosi, i obzirom da je potpisan sporazum o izmirenju zaostalih dugovanja, da je Grad Leskovac dobio 150. miliona dinara iz budžeta RS za reprogram duga, i da se nazire rešenje za osposobljavanje državne apoteke u Leskovcu, mi se susrećemo sa jednom ovakvom odlukom. Grad Leskovac se oglušio o sve naše molbe i predloge za osposobljavanje Apoteke Leskovac, jedino rešenje koje oni vide jeste da državna apoteka ostane samo na papiru, na čelu sa VD Direktorom kome apotekarstvo nije struka, bez radnika jer po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Planu mreže ona mora postojati. Jedan od naših predloga bio je preuzimanje radnika od strane Apoteka Domova zdravlja koje moraju postojati, kao što se desilo u većini gradova u Srbiji, ili preraspodelom u mnogim zdravstvenim ustanovama gde su zdravstveni radnici neophodni. Mi želimo da imamo mogućnost da zaradimo svoju platu. Postoje mnogobrojna rešenja, samo je potrebna dobra volja!

Jedini razlog za proglašenje tehnološkog viška prema Gradonačelniku Grada Leskovca, jeste trošak od 800.000,00 dinara na mesečnom nivou, koje Grad izdvaja za zarade radnike, a da oni pri tom ne privređuju. Ko je kriv za to što apoteka već tri godine ne dobija robu, ko je kriv što smo silom ostavljeni posle trećeg kruga socijalnog programa, da bi nas sad silom terali iz apoteke? Da li je u redu da 800.000,00 dinara predstavlja veliku cifru kada se opštinska sredstva raspodeljuju na mnoge klubove i druge beznačajne projekte gde se ulaže mnogo više? Da li spram trenutne situacije zdravstvu ne treba pružiti prioritet? Da li je u redu, da kada Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apeluje na privatne poslodavce da ne otpuštaju radnike i subvencioniše privatne poslodavce već devet meseci, grad Leskovac donosi jednu ovakvu sramnu odluku? Da li je Leskovac država u državi i ne mora da se pridržava zakona i može da radi šta god poželi? Da li je u ovom gradu vredan ljudski život? Zašto smo za Grad Leskovac uvek bili deo problema, a ne deo rešenja? Ucenjeni i uplašeni da moramo da odemo sa radnih mesta, mi, zdravstveni radnici u vreme corone. Majka sa tri deteta, dve samohrane majke, osoba sa invaliditetom, kolege koji su oboleli od covida, i svako sa svojom životnom pričom. Oterani sa otpremninom za tehnološki višak, sa smešnim iznosima koji nisu dovoljni ni za dva meseca života. I ko tome da se raduje? Mi, novi socijalni slučajevi, koji sada oslobađamo radna mesta novim radnicima za pet, šest meseci.

Ne tražimo milostinju ni drugu zemlju! Tražimo da radimo, da budemo dobri sebi, svojoj deci, ovom gradu! Da izađemo iz ovog mraka, ali istinskog. Epidemija covida je pokazala koliko je bitno da funkcioniše sistem javnog zdravstva. Sistem javnog zdravstva nije potpun bez državnih apoteka. To što državna apoteka ostaje da postoji samo na papiru, otvara put privatnim poslodavcima da stvore monopol na tržištu. Da li građani treba da plaćaju maske i alkohol po pet puta većim cenama od one koju bi platili u državnoj apoteci i koja je propisana za celu državu?

Apelujemo da danas 21.12.2020.god. zvanično postajemo tehnološki višak, zato što nas danas primoravaju potpišemo ugovore o raskidanju radnih odnosa. Samim tim od danas smo prepušteni sami sebi, bez ikakve brige države i lokalne samouprave. Za nas kao zdravstvene radnike u ovom trenutku ovo je jako poražavajuće, ponižavajuće i u svet šalje jako lošu sliku o zdravstvenom sistemu Srbije.

Apelujemo na Predsednika RS i Predsednika Vlade, ne samo zbog nas samih, već i zbog opšteg dobra naroda da hitno preduzmu bilo kakav potez upućen lokalnoj samoupravi i spreči sramne odluke Grada Leskovca.

ZDRAVLJE I LEK NISU ROBA!

SAČUVAJMO DRŽAVNI ZDRAVSTVENI SISTEM!

SAČUVAJMO DRŽAVNE APOTEKE SRBIJE!

 

U Leskovcu, 21.12.2020. god.

Radnici Apoteke Leskovac.