Solidarnost s narodom Turske[3 min. za čitanje]

English version of the solidarity statement can be accessed here: http://www.criticatac.ro/22812/solidarity-people-turkey/

Ovim putem želimo da izrazimo snažnu podršku borbi naših drugarica i drugova širom Turske. Oni se bore protiv represivnog i autoritarnog neoliberalnog režima Redžepa Tajipa Erdogana i AKP-a, koji su objavili otvoreni rat građankama i građanima Turske pokušajem nasilnog slamanja mirnih protesta. Verujemo da smo svi deo iste, zajedničke borbe protiv neoliberalnog kapitalizma i njime uzrokovanih ukidanja ekonomskih, građanskih i socijalnih prava.

Protesti su počeli kao antikapitalistički, environmentalistički skup nekoliko stotina građanka i građana koji su pokušali da spreče uništenje Gezi parka: jednog od preostalih simbola levog aktivizma, LGBT zajednice i drugih progresivnih snaga Istanbula. Državna represija uzrokovala je masovnu pobunu protiv vlade, kojoj se svakodnevno pridružuje sve više ljudi, uključujući manjinske grupe, sindikate i radničke pokrete.

Gezi park postaje novi trg Tahrir, nastavljajući putem koji su tokom protekle dve godine utabali pokreti širom sveta, od Indignadosa do pokreta Occupy i borbi koje se vode u Grčkoj. Masovni sindikati već su održali dvodnevni generalni štrajk, zahtevajući prekid represije protiv narodnog pokreta. Situacija se zaoštrava iz sata u sat. Ovo nije samo protest. Ovo je narodni ustanak koji zahteva radikalne promene.

Građanke i građani Turske pružaju nam primer na koji način zajednički nastupiti protiv hegemonih elita koje predstavljaju pretnju svakoj vrsti zajednice i zajedničkog dobra. Nijedna od balkanskih zemalja nije izuzeta ili osigurana od kapitalističkih autokrata i neoliberalnih mera. Najbolji način da iskažemo solidarnost s narodom u Turskoj je da bijemo sopstvene bitke.

Borba naroda Turske je naša borba. Svi moramo jasno stati na kraj neoliberalnoj politici partijskih elita koje se trude da prisvoje sve stvari od javnog značaja, čime izdaju narod koji ih je demokratskim sredstvima postavio na vlast. Erdoganov režim je ovakvim postupcima ponovo doveo u pitanje sopstveni legitimitet i mi zato stojimo s građankama i građanima Turske, kako bismo im pomogli u borbi za jednakost i slobodu.

Osuđujemo pokušaje nacionalističkih grupa i ekonomskih i političkih elita u Turskoj i van nje da – u ime navodne zaštite sekularizma – ustanak u Turskoj predstave kao borbu protiv islama. Ovo je borba protiv neoliberalizma. Naš zadatak je da tu borbu, koju narod Turske vodi s neverovatnom hrabrošću i odlučnošću, promovišemo u našim zemljama.

Obraćamo se svim potlačenim, obeshrabrenim, eksploatisanim; građankama i građanima, radnicama i radnicima, studentkinjama i studentima i svima onima čije sudbina i sloboda zavise od represivnih aparata ogrnutih velom lažnih obećanja razvoja i prosperiteta. Svi zajedno moramo stati rame uz rame s drugaricama i drugovima u Turskoj i jasno reći NE represiji i brutalnosti. Solidarnost je naša snaga – borba se nastavlja!

Departamenti i Shqiponjave, Albanija

Organizata Politike, Albania

Lijevi, Bosna i Hercegovina

Socijalni centar Xaspel, New Left Perspectives (NLP), Bugarska

Subversive Forum, Hrvatska

Left Recomposition (ARAN), Grčka

4K! – Pokret za Četvrtu republiku, Mađarska

Kolektivi Materializmi Dialektik (KMD, Kolektiv Dijalektički materijalizam), Kosovo

Levičarsko udruženje SOLIDARNOST, Makedonija

CriticAtac, Rumunija

Group for Social Action (GAS), Rumunija

Marks21, Srbija

Zelena omladina Srbije, Srbija

Iniciativa za demokratični socializem, Slovenija

Iskra, Slovenija

Autonomous Workers Union, Direct action Student Union, Ukrajina

Commons: Journal for Social Criticism, Ukrajina

Novi Plamen, regionalni levi časopis