Sa današnjih demonstracija ispred Atinskog suda

Sumrak Zlatne zore – pobeda antifašističkog pokreta![2 min. za čitanje]

Danas je dan pobede za antifašistički pokret u Grčkoj i širom sveta – osuđena je neonacistička Zlatna zora!

Nakon pet i po godina sudskog procesa – drugog najvećeg procesa protiv nacista, nakon suđenja u Nirnbergu – Zlatna zora osuđena je kao kriminalna organizacija, sa jasnom hijerarhijom i lancem komandi. To znači da se pojedinačni napadi i ubistva u sklopu slučaja ne posmatraju kao izolovani incidenti, već kao organizovani zločini. Ubistvo grčkog antifašističkog repera Pavlosa Fisasa 2013. godine, nešto raniji napad na komunističke sindikalne borce iz sindikata PAME, kao i pokušaj ubistva i napad na egipatske ribare 2012. godine sada su zločini za koje su osuđeni ne samo njihovi neposredni počinioci, već i tadašnje rukovodstvo Zlatne zore.

Ishod ovog suđenja posebno je značajan jer pokazuje da pobeda fašizma nije neizbežna posledica ekonomske krize, koju je Zlatna zora iskoristila za svoj uspon. Nekadašnji uzor za fašističku desnicu u čitavoj Evropi, Zlatna zora u međuvremenu je završila van grčkog parlamenta (u koji je ušla 2012. godine), pocepala se po unutrašnjim linijama, a sada je i osuđena kao kriminalna organizacija.

Za ovaj ishod nije zaslužna grčka „pravna država“. Štaviše, pod konzervativnom vladom Kirjakosa Micotakisa koja je na vlasti nasledila Sirizu, nakon njene kapitulacije evropskim kreditorima, više od 10.000 demonstranata i demonstrantkinja koji su se danas okupili ispred Atinskog suda gađano je suzavcem i vodenim topovima. Državna tužiteljka Adamantija Ikonomu je krajem prošle godine dala preporuku da se vođstvo Zlatne zore oslobodi svih optužbi za organizovani kriminal.

Ova pobeda pripada snažnom, upornom i borbenom antifašističkom pokretu u Grčkoj, koji ju je izvojevao uprkos državi, fašističkim finansijerima i „umerenim“ konzervativnim podržavaocima Zlatne zore, kao i talasima nasilja i straha koje su sejali njeni bataljonski odredi.

Ovo je jedna dobijena bitka u ratu protiv fašističke desnice i vladajuće klase koja je podržava i dozvoljava joj da se iznova diže iz pepela.

Moćan i širok antifašistički, radnički pokret jedini je efikasan protivotrov usponu i pobedi fašizma. Presuda nad Zlatnom zorom je zalog tog pokreta. Borba se nastavlja.