Velika pobeda #MeToo pokreta: osuđen Harvi Vajnstin[2 min. za čitanje]

Filmski producent Harvi Vajnstin danas je pred Vrhovnim sudom u Njujorku proglašen krivim za krivično delo seksualnog čina prvog stepena (prinudni oralni seks) i za silovanje trećeg stepena. Suočava se sa minimum pet, a maksimum 25 godina zatvora za prvi zločin i sa maksimum četiri godine zatvora za drugi.

Iako ga je njujorški sud oslobodio krivice po najtežim optužbama – za silovanje prvog stepena i za predatorski seksualni napad – današnja presuda predstavlja veliku i značajnu pobedu za žene i ženski pokret širom sveta. Pokret #MeToo doživeo je pravu eksploziju nakon što su najpre poznate holivudske glumice, a potom i brojne druge žene počele da javno govore o seksualnom nasilju kom su bile izložene od strane bogatih, poznatih i moćnih muškaraca. Više od stotinu žena oglasilo se samo po pitanju jednog Harvija Vajnstina.

Činjenica da je reč o donedavno jednom od najmoćnijih holivudskih producenata šalje ohrabrujuću poruku za mnoge hrabre i uporne žene koje smognu snage da progovore o seksualnim nasilnicima. Jedna od tih žena kod nas je Marija Lukić, koja se bori za pravdu protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, koga je Šešelj pre nekoliko dana učlanio u SRS i najavio kao kandidata na predstojećim izborima.

Današnja presuda u slučaju Vajnstin posebno je značajna jer su tužiteljke, Džoan Iluci Orbon i Megan Hast, odabrale upravo dve optužbe „manje težine“ kao glavne u slučaju. Naime, obe žene koje su optužile Vajnstina za krivična dela po kojima je sada osuđen nastavile su da održavaju odnose sa njim i nakon što su se napadi odigrali, i uprkos tome što su se ponavljali. Ovo je obrazac manipulacije i traume koji je izuzetno često prisutan kod žrtava seksualnog nasilja i koji odražava temeljno nejednak odnos moći između nasilnika i žrtve.

Zato današnja presuda predstavlja značajan iskorak za žensku borbu, na kome treba graditi dalje: osnaživanjem žena da slobodno govore o nasilju i beskompromisnim insistiranjem da krivicu i odgovornost uvek snosi nasilnik, a ne žrtva.