Za balkanski pokret solidarnosti sa Palestinom[3 min. za čitanje]

Pred vama se nalazi izveštaj sa tribine Palestina: Jedan svet, jedna borba, koju smo održali prošle subote zajedno sa Društvenim pokretom Plamen Solidarnosti i Društvom srpsko-palestinskog prijateljstva, a na kojoj se govorilo o značaju palestinske borbe na međunarodnom nivou, ulozi imperijalizam u tlačenju Palestinaca i Palestinki i oblicima organizovanja i solidarnosti u Srbiji.

U subotu, 15. maja, na dan kada se u Palestini obeležava Nakba, širom sveta održane su nebrojene akcije solidarnosti. Od spektakularnih demonstracija u Bagdadu, izliva besa palestinskih prognanika koji su uspeli da na kratko uđu na teritoriju Izaela iz Libana, do masovnih skupova širom sveta, međunarodni pokret solidarnosti sa narodom Palestine pokazao je već godinama neviđenu snagu i vitalnost.

Nakon što smo u prošlu sredu podržali protest koji je organizovala palestinska dijaspora u Srbiji, u subotu smo organizovali onlajn tribinu o trenutnoj situaciji u Palestini i o tome kako treba da izgleda pokret solidarnosti sa palestinskom borbom u Srbiji. Usled relativno velikog interesovanja nismo mogli da budemo sigurni da bismo u bilo kom fizičkom prostoru omogućili poštovanje epidemioloških mera, tako da smo ovaj događaj organizovali onlajn.

Diskusija je trajala nešto manje od dva sata, a otpočela je uvodnim izlaganjima naših govornica i govornika. To su bili Rima el Hadž, palestinska psihološkinja i politikološkinja, Miloš Jeremić, profesor filozofije iz Požarevca i član društvenog pokreta Plamen Solidarnosti, Milan Jevtić, predsednik Društva srpsko-palestinskog prijateljstva i sindikalac iz Kragujevca. U ime naše organizacije, skupu se obratila Anja Ilić.

Drugarica el Hadž govorila je o naporima palestinske dijaspore da organizuje alternativne mreže obaveštavanja koje bi se trudile da zaobiđu mejnstrim medije koji uglavnom promovišu proizraelske stavove, kao i o stanju na terenu u Gazi. Drug Jeremić je svoje izlaganje fokusirao na značaj marksističkog metoda za razumevanje palestinskog pitanja, dok je drug Jevtić pružio izvanredan istorijski pregled jevrejsko-palestinskih odnosa u poslednjih sto godina, te u više navrata tokom diskusije istakao koliko je važno da javnost u Srbiji bude bolje upoznata sa prilikama na Bliskom istoku. Naša članica Anja Ilić fokusirala se na odnos države Srbije prema Izraelu i Palestini i iznela je predloge o konkretnim akcijama solidarnosti koje u Srbiji mogu da se organizuju – između ostalog, kampanju protiv najavljenog premeštanja ambasade Republike Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

U najbrojnijem trenutku diskusiji je prisustvovalo oko pedesetoro gostiju, od čega su veliki deo činili Palestinci i Palestinke iz Srbije, kao i aktivisti i aktivistkinje i simpatizeri i simpatizerke naše organizacije iz drugih zemalja Balkana. Veoma smo srećni zbog toga što su svi koji su izrazili želju da se uključe u diskusiju imali priliku da se obrate.

Tokom same diskusije najiše se govorilo o odnosu države Srbije prema pitanju Palestine i Izraela i o drugim potencijalnim aktivnostima pokreta solidarnosti sa Palestinom, uključujući i predloge gostiju o uključivanju progresivnih jevrejskih organizacija u razgovor i pritisak na državu Srbiju da raskine ugovore o trgovini oružjem sa Izraelom.

Sve one koji su bili sprečeni da se uključe u diskusiju pozivamo da pogledaju njen snimak, a one koji su zainteresovani da sarađuju sa nama oko pitanja solidarnosti sa Palestinom pozivamo da nam ostave svoje kontakte klikom na ovaj link.

Naposletku, mi smo ponosni na svoj rad na izgradnji solidarnosti sa Palestinom u Srbiji. Ipak, da bismo s njim mogli da nastavimo i podignemo ga na još viši nivo, naša organizacija mora da nastavi da raste. Zato pozivamo sve one koji borbu za oslobođenje Palestine vide kao deo socijalističke borbe za revolucionarnu transformaciju čitave planete da se učlane u Marks21.

Sloboda za Palestinu !