Za radnički Osmi mart, za slobodu i jednakost žena![2 min. za čitanje]

Prenosimo tekst letka koji smo delili na ovogodišnjem osmomartovskom maršu u Beogradu. Svim drugaricama, saborkinjama, ženama srećan Osmi mart!

Pre više od jednog veka, štrajk tekstilnih radnica u Njujorku i Februarska revolucija u Ruskom carstvu udarili su temelje Osmom martu kakav danas znamo. Tekstilne radnice, mahom mlada, imigrantska radna snaga iz Istočne Evrope, ustale su protiv niskih i nejednakih nadnica za rad između muškaraca i žena; protiv preduge radne nedelje; protiv nehumanih uslova rada, u kojima žene nisu mogle da bez dopuštenja odu ni do toaleta. Radnice i radnici u Ruskom carstvu ustali su protiv države koja ih šalje da ginu u imperijalističkom ratu, a van fronta ih drži siromašnim, gladnim i obespravljenim.

U svetu koji razdire ekonomska kriza, a dve imperijalističke sile – NATO i Rusija – upravo vode svoj rat preko pleća ukrajinskog, ruskog i drugih naroda koji trpe njegove posledice, razlozi nastanka Osmog marta ne mogu biti aktuelniji.

Ipak, Osmi mart danas nije borbeni praznik radničke klase. U Srbiji je to dan kada većina žena može samo da sanja o skraćenom radnom vremenu, a kamoli slobodnom danu. Osmomartovske marševe pokreću i koordinišu profesionalne feminističke organizacije, a ne sindikati. Njihov karakter je paradni i komemorativni, a ne borbeni i protestni.

U Srbiji koja ucenjuje žene radnim mestima ako odluče da rode dete, a istovremeno „podstiče“ studentkinje da rađaju kako bi bile oslobođene ispitnih rokova, treba nam drugačiji Osmi mart. U Srbiji koja dovodi u pitanje elementarno žensko pravo na abortus; koja štiti silovatelje, porodične nasilnike i zlostavljače; koja oduzima krov nad glavom samohranim majkama; koja reže ionako niske, mukotrpno stečene penzije i plate; koja ne štiti radnice i radnike, već se trudi da ih što jeftinije proda stranim i domaćim ponuđačima – u takvoj Srbiji, treba nam radnički Osmi mart.

Dan žena je nastao kao dan radničkog ustanka, za slobodno odlučivanje, ekonomsku jednakost i dostojanstvo žena i muškaraca iz radničke klase. Slavimo njegovu revolucionarnu istoriju tako što ćemo je oživeti danas.

Za borbeni i protestni Osmi mart!