fblogo   twlogo   ytlogo


petak, 06 avgust 2010 16:22

Kriza evrozone: Portugal

  Tijago Giljo

Portugal je, uz Španiju, Italiju i Irsku, unajvećoj opasnosti od dužničke krize po grčkom scenariju. Tijago Giljo izveštava o napadima portugalskih vlasti na radničku klasu i o njenom otporu

U Portugalu su najavljene dve faze strogih mera štednje.

Prva su smanjenja socijalnih izdataka i socijalne pomoći za nezaposlene za oko 15 odsto. Pravila su se promenila, pa su nezaposleni sada prinuđeni da prihvate bilo kakav posao. Ovo je socijalna ucena.

Šefovi i političari hoće da nateraju nezaposlene da prihvate slabo plaćene poslove kako bi na taj način svima smanjili primanja. Takođe se suočavamo i sa smanjivanjem državnih ulaganja i zamrzavanjem plata u javnom sektoru.

Drugi paket uključuje povećanje PDV-a. Ljudi već imaju veoma niske plate, tako da su ovo vrlo okrutne mere. Vlada takođe privatizuje i poslednje ostatke finansijskog sistema koji su ostali u društvenom vlasništvu – energetiku, poštu i osiguravajuće društvo koje poseduje jedina državna banka.

Kako bi u ovome uspela portugalska vlada je sklopila savez sa desničarskom opozicijom, na osnovu čega sada tvrde da predstavljaju konsenzus. Pred njima se nalazi društvo koje je prestravljeno – radnici strahuju da će izgubiti posao. Odgovor ipak postoji: radnički pokret je i dalje veoma dobro organizovan. Imali smo protest 29. maja i to je bio prvi veliki protest protiv mera štednje u Portugalu.

Nemoguće je predvideti kako će se ovo dalje odvijati. Generalni štrajk bi bio jedino rešenje, ali se ovde suočavamo sa problemima. Mnogi ne mogu da štrajkuju, poput nezaposlenih, a nezaposlenost se u prethodnih nekoliko godina udvostručila.  Mnogi privremeni radnici nemaju sklopljene ugovore i nisu u sindikatima. I pored toga, mi gradimo mostove, tako da je 29. maja i pokret koji okuplja privremene radnike učestvovao u demonstracijama.

Vlada zna da je ova mobilizacija bila tek početak. Premijer je prvo rekao da će ove mere štednje trajati do 2011, a sad govori da će se nastaviti i nakon toga. Mi ne znamo kada će se ovo završiti; znamo jedino da to zavisi od otpora koji budemo u stanju da izgradimo.

Pročitano 2670 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.