Zašto Vučić juri apsolutnu vlast? Pa vidite Makedoniju[2 min. za čitanje]

U Makedoniji je danas na predlog vladajućih socijaldemokrata usvojen zakon koji pruža amnestiju poslanicima opozicionog VMRODPMNE za prošlogodišnji pokušaj puča i nasilni upad u parlament. Lider te partije, bivši premijer Nikola Gruevski, krije se već neko vreme u Mađarskoj pod Orbanovim skutima, „u političkom azilu“.

Otkud to da vlast vadi opoziciju iz zatvora?

Socijaldemokrate su ove godine sa Ciprasom potpisale „istorijski sporazum“ u Prespi kojim se navodno kompromisom rešava dugogodišnji spor oko imena – Makedonija bi se ubuduće zvala „Severna Makedonija“, a Grčka bi zauzvrat prestala da joj blokira ulazak u insitucije zapadnog imperijalizma.

U hinjenom pokušaju da prikaže demokratske kapacitete, najavljujući ubedljivu pobedu, premijer Zaev sazvao je referendum o imenu. Najveća opoziciona partija i dojučerašnja vlast nije uspela da zauzme zvaničan stav po ovom pitanju.

Predsednik Makedonije bio je verovatno najglasniji protivnik. Makedonska Levica takođe je agitovala protiv, tvrdeći da je ovaj sporazum puko ispunjavanje nametnutih uslova za širenje EU i NATO-a na Balkanu i da će samo produbiti grčko-makedonski spor i dalje podstaći nacionalizam u obe zemlje. Isto smo tvrdili i mi. Deo makedonske levice ocenjivao je to kao slobizam, nacionalizam, čak fašizam. Zaev je pretrpeo sraman poraz na referendumu, samo da bi nakon toga izjavio da ga nije briga i da će svejedno ratifikovati sporazum o imenu kroz parlament. Planirano za sredinu januara sledeće godine.

Da bi to bilo moguće, potrebna je dovoljna većina za izglasavanje ustavnih izmena. Da bi one bile moguće, potrebno je da se uključe i poslanici opozicije. Da bi to bilo moguće, potrebno je… logično, da nisu u zatvoru zbog pokušaja državnog udara.

I tako dolazimo do punog kruga. Vlast vadi opoziciju iz zatvora zbog ulaska u EU i NATO, odnosno zarad njihovog daljeg učvršćivanja na Balkanu. Koalicija vlast i opozicija, samo da bi se oborila volja naroda, a ostvarile želje imperijalizma.

Kao što je to bila Grčka 2015. godine, ove godine je Makedonija barometar porobljenosti Balkana. Delovi levice koji su podržali Prespanski sporazum trebalo bi da izvuku lekciju iz ovoga i ispravno se postave u narednoj situaciji.

I pitamo se, zašto Vučić juri apsolutnu vlast? Ne zato što je lud i nekontrolisan, već da ne bi morao ovako da se blamira.